Reprezentantii SRI au anuntat miercuri, la bilantul anual al serviciului, ca restructurarea cadrelor va incepe in vara. Deputatul Ion Stan, a declarat ca modernizarea SRI va incepe mai devreme, chiar de luna viitoare. Pe de alta parte, prezent la eveniment, presedintele Traian Basescu s-a arata nemultumit de faptul ca pachetul legislativ privind securitatea nationala nu a fost inca adoptat de Parlament.

Deputatul Ion Stan a declarat ca Serviciul se afla intr-un proces amplu de modernizare. Incepand cu luna urmatoare se aplica strategia de modernizare si restructurare a SRI, aprobata recent de CSAT, iar Serviciul este in masura acum sa fie compatibil cu serviciile similare din NATO si UE, a declarat Ion Stan. Potrivit reprezentantilor SRI, planul de restructurare a posturilor de conducere, ce face parte din strategia de modernizare aprobata de Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), va fi aplicat efectiv din vara.

CSAT a aprobat pe 25 martie noua structura organizatorica si regulamentul de functionare ale SRI. Reprezentantii SRI au anuntat ca printre obiectivele noului plan de organizare se numara: reducerea cu peste 20% a numarului unitatilor centrale, diminuarea, in ansamblu, a punctelor de decizie din interiorul sistemului, optimizarea fluxurilor informationale si adaptarea la dinamica provocarilor actuale, disparitia unor paliere de conducere, responsabilizarea esaloanelor inferioare prin coborarea nivelurilor de luare a deciziilor.

Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Berbecaru a mentionat ca obiectivele cuprinse in planul de restructurare au fost mentinute, dar ca nu s-a convenit asupra unei cifre exacte a posturilor de conducere care vor fi restructurate.

Nemultumirile presedintelui Basescu

La bilantul SRI a participat si presedintele Basescu, care nu a facut nici un fel de comentariu legat de subiectele dicutate cu seful SRI George Maior. Secretarul Comisiei de Control a SRI, deputatul Ion Stan a declarat pentru HotNews.ro ca presedintele a avut si cateva nemultumiri, dar acestea au fost adresate parlamentarilor. Presedintele s-a aratat nemultumit de faptul ca dupa trei ani inca nu a fost adoptat pachetul de legi privind securitatea nationala. El a transmis politicienilor sa se abtina de la a rezolva pe picior acest pachet legislativ, a declarat Ion Stan. Pana in prezent Parlamentul a adoptat o singura lege din pachetul legislativ, anume statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii. Vicepresedintele Comisiei de Control a SRI a mentionat ca presedintele a solicitat ca decizia CSAT prin care se aproba planul de restructurare sa fie pus in aplicare cat mai repede.

Primele rezultate

Potrivit reprezentantilor SRI, unul dintre rezultatele planului de modernizare este reprezentat de constituirea Centrului National CYBERINT, care are misiunea de a asigura capabilitatile de prevenire, protectie, reactie si management al consecintelor in situatia unor atacuri cibernetice. In opinia reprezentantilor SRI, programul de modernizare si restructurare va avea ca rezultat: intarirea componentei de securitate organizationala intr-o structura consolidata de protectie a personalului, fizica, procedurala si informatica; imbunatatirea capacitatii analitice si evaluativ-predictive; eficientizarea prelevarii datelor si elementelor informationale din surse deschise; dezvoltarea unui concept modern privind managementul cunoasterii, bazat pe o infrastructura informatica integrata.