Comisia juridica a Senatului a respins miercuri, ordonanta de urgenta a Guvernului care prevedea majorarea chiriilor la casele detinute de RAAPPS. Propunerea de respingere a fost facuta de senatorul PSD Serban Nicolae care, de altfel, locuieste intr-un apartament RAAPPS si a fost votata de colegii sai de la PSD, PRM si PC. Ordonanta urmeaza sa fie dezbatuta in plenul Senatului cu raport de respingere si apoi sa mearga la Camera Deputatilor.

Ordonanta respinsa de senatorii juristi prevedea majorarea de la 1 martie 2008 a tarifelor percepute de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru inchirierea apartamentelor, vilelor si terenurilor aflate in administrarea sa.

Senatorul PSD Serban Nicolae, aflat in conflict de interese deoarece detine un apartament RAAPPS, este cel care a propus respingerea actului nomrativ. Nicolae si-a motivat solicitarea explicand ca majorarea chiriei trebuie sa vizeze doar vilele si nu apartamentele de la bloc si asta pentru ca apartamentele sunt, in mare parte, preluate de la primarii, deci nu au regim de locuinta de serviciu.

“Apartamentele de la bloc ale Regiei provin, in cea mai mare parte, de la primarii, preluate de la ICRAL in 1996. Aceste apartamente nu au avut regimul de locuinta de serviciu ori de protocol si se gasesc, in mod separat, in blocuri din Berceni, Drumul Taberei, Eminescu etc, unde restul apartamentelor sunt detinute de proprietari, iar pentru aceste apartamente RA-APPS nu face nimic”, a explicat Serban Nicolae.

Cum senatorul UDMR Peter Eckestein Kovacs a atras atentia ca ordonanta Guvernului nu face referire la regimul juridic al apartamentelor, Serban Nicolae “a transat” problema si a propus direct respingerea textului.

Propunerea de respingere a ordonantei a fost sustinuta de senatorii Gavrila Vasilescu (PC), Verginia Vedinas (PRM), Ioan Chelaru (PSD) si, bineinteles, de initiatorul Serban Nicolae. Liberalii s-au abtinut in timp ce singurul care a votat impotriva a fost senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

Raportul de respingere impreuna cu ordonanata Guvernului va fi dezbatuta in plenul Senatului dupa care va merge la Camera Deputatilor, forul decizional.

Actul normativ (OUG, 9/2008), a fost emis in luna februarie si prevedea majorarea chiriilor RAAPPS incepnad cu 1 martie 2208 astfel: pentru apartamentele pana in 60 de metri patrati chiria va fi de 2,5 euro/mp, pentru cele de 60-80 mp va fi de 3 euro/mp, pentru cele de 80-100 mp - de 3,5 euro/mp, iar pentru cele de peste 100 de mp, de 4 euro/mp.

Pentru vile, chiriile cresc la 10 euro/mp, la care se adauga tarife suplimentare pentru facilitati. Chiria se achita in lei, la cursul de schimb valutar al BNR, in vigoare la data efectuarii platii.