Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat marti un amendament la legea CNSAS prin care scot preotii de sub incidenta legii. Amendamentul a fost initiat de deputatul PSD Eugen Nicolicea si prevede eliminarea preotiilor din categoria celor care pot fi verificati la dosare de catre Consilui National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Modificarea a fost adoptata la limita de catre deputatii PSD, liberalii s-au opus iar reprezenantii PD-L si PRM au lipsit de la dezbateri.

In timp ce reprezentantii PD-L si PRM au absentat de la sedinta, social democratii au fost harnici si s-au prezentat in numar mare la lucrari. Cu toata opozitia PNL, PC si UDMR voturile au fost in favoarea amendamentului lui Nicolicea astfel noua deputati au votat pentru si sase impotriva.

Astfel modificarea la ordonanta de organizare si functionare a CNSAS nu mai permite verificarea clericilor la dosare in baza legii dreptului de acces la informatiile publice.

“Cultele au fost declarate opozanti ai regimului comunist si foarte multi preoti au putrezit in inchisori. Amendamentul se vrea o reparatie morala pentru acestia si nu vreau sa se amestece vivtimele cu calaii. Cei care au dat informatii la securitate au fost torturati si mi se pare o chestiune care trebuie facuta ca drept reparatie morala pentru acei oameni”, a declarat initiatorul amendamentului Eugen Nicolicea.

“Respect biserica, ii inteleg importanta electorala, dar nu sunt de acord cu neverificarea preotilor", a declarat presedintele comisie juridice Sergiu Andon.

Modificarile efectuate la ordonanata CNSAS trebuie adoptate de plen si apoi merg spre Senat care este forul decizional.