Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat, astazi, campania nationala de informare "Comunicatiile mobile si sanatatea", care se va desfasura in Bucuresti si in alte 15 orase pana in luna iunie. Scopul campaniei este inlaturarea motivelor de ingrijorare a populatiei prin informarea corecta despre relatia dintre utilizarea telefoanelor mobile, radiatiile emise de antenele GSM si starea de sanatate. "Tehnologiile folosite in Romania sunt aceleeasi ca si in Uninunea Europeana", a subliniat, astazi, la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii campaniei, ministrul Karoly Borbely.

Ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely, a dat asigurari, in trecut, ca informatiile privind radiatiile periculoase emise de antenele de telefonie mobila amplasate in apropierea sau in mijlocul carierelor locuite ar reprezenta simple dezinformari: "Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei considera ca aceasta isterie care s-a creat pe baza anumitor ONG care si-au spus o parere despre faptul ca antenele GSM dauneaza sanatatii este o dezinformare foarte mare. Eu consider ca in momentul cand faci o afirmatie trebuie sa ai in spate anumite argumente stiintifice concrete. Ministerul Comunicatiilor a facut in Bucuresti masuratori, iar aceste masuratori n-au aratat ca intre un bloc care are antene GSM deasupra si un bloc care nu are antene GSM rezultatele sunt aceleasi, si anume intre 50 si 100 de ori mai mici decat nivelul mediu recomandat de Comisia Europeana", a declarat el pentru Radio Romania Actualitati.

Presa a tratat pe larg, in ultima perioada, posibila legatura dintre unele cazuri de cancer si antenele GSM plasate in mijlocul cartierelor populate. In plus, unii romani au ajuns pana la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului in incercarea de a scapa de antenele GSM amplasate in apropierea locuintelor lor.