O decizie a CC schimba legea adoptiei in defavoarea copilului

Cale libera santajului in adoptii

de Andreea Pora     HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2008, 15:39 Actualitate | Esenţial


Parintii biologici vor putea sa se opuna adoptiei pina in momentul incuviintarii ei de catre instantele de judecata, ii vor putea santaja ulterior pe parintii adoptivi, iar copiii ar putea afla inainte de vreme ca au fost adoptati. Acestea sint citeva din consecintele unei decizii a Curtii Constitutionale, date in urma unei contestatii intr-un proces de adoptie. Theodora Bertzi, secretar de stat pe probleme sociale, a declarat pentru HotNews.ro ca modificarea filozofiei legislatiei ar putea nu doar sa ingreuneze procesele si sa incurajeze coruptia, dar si sa prejudicieze interesul superior al copilului.

Curtea Constitutionala a decis ca parintii biologici pot sa isi dea acordul sau se opuna pina in momentul incuviintarii adoptiei, ceea ce schimba radical intreaga filozofie a legii, construita pe ideea adoptiei deschise. "Acest lucru presupunea ca parintii biologici nu se cunosc cu parintii adoptivi si nu se pot opune adoptiei decit in prima faza a procesului", a declarat pentru HotNews.ro Theodora Bertzi, secretar de stat pentru probleme de adoptii.  

Facilitarea santajului

Theodora Bertzi sustine ca pina acum parintii biologici nu mai aveau niciun cuvint de spus din momentul in care exista o hotarire judecatoreasca prin care copilul devenea adoptabil si filiatia se intrerupea. Ei puteau sa se opuna adoptiei doar in aceasta prima faza, dar chiar si asa, instantele tineau cont de "interesul superior al copilului".

Urmatoarea etapa era gasirea unei familii adoptive, se dadea o noua hotarire judecatoreasca prin care copilul era incredintat respectivei familii, la care statea minimum trei luni pentru a se vedea daca se potrivesc, dupa care urma incuviintarea adoptiei. "In niciuna din aceste faze parintii biologici nu mai puteau interveni, spune Bertzi, tocmai pentru a se evita cazurile de santaj sau de presiune asupra copilului. Cele doua familii nu se cunosteau, procedurile nu o permiteau".

Si pina acum au existat cazuri de santajare a parintilor adoptivi, unele mediatizate puternic, dar noile prevederi le vor inmulti." Va fi mult mai simplu de acum acum inainte", spune Bertzi.

Interesul superior al copilului, neglijat

Un alt aspect neplacut si care poate avea consecinte asupra copilului si familiei adoptive este faptul ca in hotarirea judecatoreasca finala se vor scrie numele parintilor biologici si ai celor adoptivi, adresele acestora, plus alte date. Hotarirea judecatoreasca va fi trimisa si familiei biologice, care astfel va cunoaste adresa si numele parintilor adoptivi si va putea oricind sa le bata la usa.

"Acest lucru este foarte rau, familiile adoptive decideau singure cind venea momentul sa spuna copilului ca a fost adoptat, sau, poate, nici nu o faceau, raminea la latitudinea lor, in functie de evolutia copilului. Acum vor sta cu frica ca parintii biologici vor putea sa le bata la usa, iar copilul ar afla acest lucru intr-un moment nepotrivit, ceea ce l-ar putea afecta negativ", declara Theodora Bertzi.

Negocieri pentru schimbarea minima a legii

Dupa aflarea deciziei Curtii, Oficiul Roman pentru Adoptii si reprezentantii Ministerului muncii incearca sa schimbe cit mai putin legea, asa incit interesele copilului sa fie protejate.

Se discuta ca parintii biologici sa fie chemati doar in ultima faza, cea a incuvintarii adoptiei. In situatia in care nu se prezinta la proces, acesta poate continua si prin citarea lor publica. Daca ei se vor razgindi si se vor opune adoptiei, instanta va trebui sa tina cont de interesul superior al copilului, pentru ca reluarea intregului proces, scoaterea lui familia adoptiva, constituie o trauma care nu poate fi ignorata.

De la Timisoara, in toata tara

Hotarirea Curtii a survenit ca urmare a contestarii la Timisoara a unei adoptii de catre un barbat care nu a putut sa reclame infierea fiicei sale pina nu si-a dovedit paternitatea. Astfel, el nu a putut sa-si exprime consimtamintul intre deschiderea procesului si incuviintarea adoptiei.

Gabriela Popescu, secretarul general al ORA, afirma ca procesul trebuia intrerupt pina cind se clarifica situatia paternitatii si ca Directia Generala de Protectia Copilului Timis nu a anuntat acest caz. "Mai mult, au fost demarate procedurile de adoptie dupa ce copilul a fost recunoscut de tata".

La rindul ei, Theodora Bertzi spune ca, de fapt, legea nu a fost aplicata corect, de aceea s-a ajuns aici, decizia Curtii fiind luata pe un caz punctual.

CCR a decis, în 20 martie, ca prevederile articolului 35, alineatul 2, litera i, din legea adoptiilor sunt neconstitutionale, fiind contrare articolului 20 din Constitutie, in masura in care nu prevad luarea consimtamintului parintilor firesti, in fata instantei, odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.

Mai mult, legea ar incalca Cartea Europeana a Drepturilor Omului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1920 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Niste jigodii (Joi, 10 aprilie 2008, 17:00)

  Jim [anonim]

  Acesti nesimtiti, burtosi corupti oare au citit prevederile legii sau doar au votat asa cum se voteaza tot in tara, asta in nestiinta de cauza!
  Parintii care si-au parasit copiii au mai multe drepturi decat cei care isi doresc mult un copil!
  Incredibil ce se intampla in Romania!!!!
 • +1 (1 vot)    
  nu ma mai mira nimic (Joi, 10 aprilie 2008, 17:16)

  Cristina [anonim]

  Traim intr-o tara, in care, pentru majoritatea, totul este prioritar mai putin copilul.
  Cand curtea a luat acea decizie nu cred ca s-a gandit la copil, ci cum sa scape mai repede si de acest caz. Si mai ales nu s-a gandit ce implica acea hotarare, pe cati altii ii poate afecta.
 • 0 (0 voturi)    
  TI SE FACE SILA! (Joi, 10 aprilie 2008, 23:39)

  gabi [anonim]

  Am aflat si citit noua decizie....m-a intors pe dos desi stiam si e evident ca in tara parca este din ce in ce mai greu sa se faca ceva...si mai ales o lege care sa fie clara, buna, usor de aplicat, in interesul si pt drepturile omului si ale copilului. La noi totul are 2-3 fetze si se mai da o ordonanta care are si ea 3-4 fetze..si uite asa ne invartim cu totii pana ametim in birocratie, procese si multa durere.
  Probabil ca legea adoptiei nu este singura care creeaza astfel de probleme. Petitii...peste petitii, degeaba, cineva parca se joaca cu noi, si mai ales cu bietii copii.
  Se pare ca va fi din ce in ce mai greu si descurajant sa adopti un copil in Romania..pacat...mare pacat
  Se incurajeaza conceperea copiilor in patura cea mai de jos a societatii pt interese obscure - obtinere indemnizatii, alocatii, bani prin santaje de la familii adoptatoare si se descurajeaza conceperea copiilor in mediile cu adevarat sanatoase pt un copil...se descurajeaza adoptia copiilor parasiti..se descurajeaza adevaratele valori ale vietii..................
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Vineri, 11 aprilie 2008, 21:10)

  cristian [anonim]

  Acesti stalinisti ,comunisti e un cuvant prea usor au modificat o lege care si asa descurajeaza multi romani care vor cu adevarat sa adopte un copil.Dupa un an sau chiar 2 ani in care ai investit totul ai toate sansele sa devii santajabil sau sa ti se ia copilul de catre niste parinti care nu mai pot fi numiti parinti din momentul in care isi abandoneaza copilul sau copiii.Treziti-va romani dinozaurii stalinisti sunt inca printre noi.
 • 0 (0 voturi)    
  CC - incompetenta sau interese? (Luni, 21 aprilie 2008, 11:08)

  me [anonim]

  Aceasta decizie demonstreaza din nou incompetenta curtii constitutionale. In momentul in care un parinte biologic declara ca este de acord cu adoptia, este decazut din drepturile parintesti. Sa chemi din nou acest parinte in instanta pentru a-si exprima din nou acordul este un nonsens din punct de vedere juridic, deoarece parintele biologic nu mai are, in acel moment nici un fel de relatie juridica cu copilul, fiind decazut din drepturi. In ce calitate mai vine sa isi exprime consimtamantul? Este logica juridica elementara, si un student de anul I la drept poate stii acest lucru, ma intreb de ce marile "personulitati" ale CC nu s-au gandit la asta. Sau poate s-au gandit...?
  In afara de asta, informarea parintilor biologici nu se poate face fara acordul familiei adoptatoare. Constitutia ii protejeaza si pe cei care adopta si acestia au dreptul la intimitatea vietii private. Adoptia deschisa nu se poate face fortat, ci doar cu acordul ambelor parti. (Apropos, in articol e o greseala, in primul paragraf se face referire la adoptia deschisa, insa e vorba de adoptie inchisa. Deschisa e de acum, de la aceasta decizie a curtii, inainte era inchisa. Diferenta intre cele doua e daca parintii biologici cunosc sau nu familia adoptiva)
  Curtea Constitutionala a dat o decizie anticonstitutionala. Ar trebui sa ne intrebam de ce. In cel mai fericit caz, este vorba de incompetenta. Insa nu cred asta, cred ca este vorba de interese. Ale cui in terese? Ganditi-va la avocatii care au facut averi din adoptii internationale si care au pierdut o sursa masiva de venit. Legea adoptiei in forma ei actuala nu necesita interventia unui avocat pentru a finaliza adoptia. Acum, prin creerea unei situatii conflictuale intre parintii biologici si familia adoptiva se creeaza oportunitati pentru avocati. Poate ar fi interesant de cercetat legaturile intre membrii curtii constitutionale si avocatii cunoscuti pentru implicarea lor in adoptii inainte de schimbarea legii.
  • 0 (0 voturi)    
   Revin cu precizari (Luni, 21 aprilie 2008, 14:08)

   me [anonim] i-a raspuns lui me

   Am citit decizia CC si doresc sa fac urmatoarele precizari, referitoare la incalcarea conventiei de la Strasbourg, asa cum se pretinde in cererea de exceptie precum si in decizia finala a curtii. In aceasta se spune ca sint incalcate 2 articole din conventie, 5 si 9. (Pentru referinta, conventia se poate gasi aici: www.coe.ro/down_pdf.php?abs_path=tratate_conventii/ETS%2058.pdf) :
   - art. 5, mentionat in cererea de exceptie NU CERE exprimarea consimtamantului parintilor biologici LA PRONUNTAREA ADOPTIEI. Conventia spune ca adoptia nu va fi pronuntata daca LA MOMENTUL PRONUNTARII nu exista un consimtamant exprimat. Forma actuala a legii satisface aceasta cerinta, prin obtinerea consimtamantului in prima faza a procesului de adoptie.
   - articolul 9, paragraful 1 din conventie spune ca "Autoritatea competenta nu va pronunta o adoptie decat dupa o ancheta corespunzatoare
   privind adoptatorul, copilul si familia sa". Pai acest lucru se intampla, e prevazut de lege. Adica legea e conforma cu acest paragraf! Unde e incalcarea? Curtea spune ca legea incalca aceasta conventie fiindca nu prevede exprimarea consimtamantului in instanta, insa CONVENTIA NU CERE ACEST LUCRU. Va rog sa o cititi ca sa va convingeti.
   Referirea la articolul 20 din constitutie nu face decit sa trimita la conventia de la Strasbourg, care cica nu ar fi respectata. Am demonstrat mai sus ca acest lucru este fals.
   Trebuie mentionat ca este respinsa exceptia referitoare la articolul 15, adica se considera in continuare ca acordul parintilor biologici trebuie obtinut in momentul declararii copilului adoptabil.
   Nu pot sa inteleg cum a luat CC aceste decizii, ei nu au citit Conventia?
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o incalcare (Luni, 21 aprilie 2008, 15:07)

  me again [anonim]

  Revin din nou, cu inca o "descoperire"; oare de ce nu au descoperit si cei 9 chestia asta...
  Articolul 20 al conventiei de la Strasbourg:
  ART. 20
  1. Se vor lua masuri ca o adoptie sa poata interveni, daca este cazul, fara ca identitatea
  adoptatorului sa fie dezvaluita familiei copilului.
  2. Se vor lua masuri pentru a se reglementa sau a se permite ca procedura adoptiei sa se
  desfasoare in sedinta secreta.
  Decizia celor 9 incalca acest articol. As vrea sa stiu cum se poate contesta aceasta decizie.
 • 0 (0 voturi)    
  nu sunt de acord cu modificarea legii adoptiilor (Marţi, 29 aprilie 2008, 11:15)

  Stefania Gavriliu [anonim]

  Aceasta modificare arata inaca o data cat de incompetenta si corupta este justitia romana.
  Curtea Constitutionala a dat o decizie anticonstitutionala. Avocatii care i-si vor umple in continuare buzunarele cu noile venituri din aceste procese inteminabile si traumatiznte atat pentru copii cat si pentru familiile adoptive. Oare nu exista niste interese in aceast caz?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by