Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat Ministerului de Externe sa ii prezinte pana joi, rezultatele controlului referitor la cazul cetateanului Daniel Crulic, decedat in Polonia. "Sunt foarte deranjat de modul in care a fost tratat problema cetateanului Daniel Crulic, decedat in Polonia", a spus premierul.

Premierul Tariceanu i-a cerut, totodata, ministrului de Externe sa fie instiintat si in legatura cu masurile care se impun in urma controlului, in cazul in care se constata ca au existat disfunctionalitati in activitatea ambasadei Romaniei in Polonia sau a structurilor Ministerului Afacerilor Externe." Nu vreau ca raportul sa includa doar o constatare ampla a situatiei, ci si un set de masuri care ii privesc pe cei responsabili de aceasta tragedie", a subliniat premierul Tariceanu.

Seful Executivului a atentionat din nou Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu activitatea consulara in strainatate. "Am vazut modul in care ambasadele si consulatele altor tari se implica in protejarea intereselor si drepturilor cetatenilor statelor pe care le reprezinta. Ma astept ca si ambasadele Romaniei, indiferent ca sunt in Polonia sau in alta parte, sa aiba aceeasi atitudine", a mai afirmat premierul Tariceanu.

Totodata, consulul Romaniei la Varsovia, Ioan Preda, va fi rechemat in tara, iar ambasadorul tarii noastre in Polonia va trebui sa fie convocat in Centrala MAE pentru a informa asupra modului in care Ambasada a gestionat cazul Crulic, a afirmat Tariceanu.

Claudiu Daniel Crulic a fost arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat la data de 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Familia Crulic intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.