Cultele si asociatiile religioase sunt finantate discriminatoriu si netransparent, sustin reprezentantii Apador-CH. Acestia au realizat un raport rezultat doar din informatiile obtinute prin accesarea site-urilor institutiilor publice, formularea de cereri pe baza legii informatiilor publice si discutii cu organizatiile religioase.

Potrivit Apador-CH, cultele si asociatiile religioase au benefi\ciat, anul trecut, de alocatii bugetare de aproape 19 milioane de euro din fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia guvernului dar, din cauza opacitatii institutiilor, nu se poate spune cu precizie unde s-au dus acesti bani.

“Suma exacta alocată de la bugetul central şi de la cele locale cultelor religioase în anul 2007 nu poate fi determinata datorită lipsei de transparenţă a autorităţilor. Informaţiile fie nu sunt publicate pe site-urile proprii de Secretariatul de Stat pentru Culte, respectiv autorităţile locale, ori sunt inexacte şi publicate tardiv”, a declarat Nicoleta Andreescu, expert in cadrul Apador-CH.

Printre concluziile raportului se precizeaza ca Legea 489 din 2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor nu este respectata, desi contine prevederi menite sa creeze un cadru in care cultele si asociatiile religioase sa fie tratate nediscriminatoriu.

In realizarea raportului, organizatia a ajuns la concluzia ca principiul proportionalitatii, stipulat de lege pentru acordarea sprijinului financiar, nu este respectat. Potrivit statisticii realizate de Apador-CH pe baza informatiilor gasite pe site-urile consiliilor judetene si locale, aproximativ 80% din fondurile alocate de acestea s-au indreptat spre biserica ortodoxa, 6% spre cea greco-catolica, peste 5,5% spre cea reformata si 4% spre cea romano-catolica.

Un alt aspect reclamat de ONG a fost faptul ca unele institutii publice raspund cu intarziere, incomplet sau chiar deloc in cazul in care li se adreseaza intrebari pe baza Legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public.

Exemplul mentionat in acest sens este cel al Ministerului Culturii si Cultelor, care a raspuns integral si in termenul prevazut de lege la o singura solicitare, abia cand aceasta a fost facuta de o institutie superioara, Secretariatul General al Guvernului.

Reprezentantii Apador-CH spun ca netransparenta institutiilor publice face greoaie accesarea fondurilor si chiar dobandirea statutului de asociatie sau cult religios.

Printre recomandarile cuprinse in raport se numara simplificarea procedurilor de acordare a statutului de asociatie religioasa, introducerea in Codul Fiscal a scutirilor fiscale de care beneficiaza organismele religioase, coroborarea principiului proportionalitatii cu nevoile reale ale cultelor si formularea unei politici transparente referitoare la beneficiarii si obiectivele sprijinului financiar acordat de stat cultelor.