Un vechi proverb romanesc spune ca “Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in traista!”. Astfel a administrat Primaria Municipiului Bucuresti creditul pentru reabilitarea infrastructurii educationale, contractat in toamna anului 2003.

Din cele 102 unitati de invatamant din Capitala cuprinse in programul BEI (Banca Europeana de Investitii), care trebuia a fi reabilitate pana la inceputul anului 2008, Municipalitatea a reusit sa demareze lucrarile la doar 23 de scoli si licee fara a finaliza vreuna.

Santiere care nu se mai termina, sali de clasa insalubre, instalatii electrice defecte, elevi nevoiti sa invete in trei schimburi sau mutati de la o scoala la alta, parinti care isi retrag copiii de la scolile aflate in ruina, acesta este bilantul de cinci ani al programului BEI.

Pe Scurt

  • la 1 octombrie 2003 se semneaza contractul de finantare cu BEI pentru reabilitarea a 102 unitati de invatamant din Capitala;
  • 75% din valoarea investitiei este suportata de BEI, iar 25% de Primaria Municipiului Bucuresti;
  • contractul de finantare este ratificat de Guvernul Romaniei abia un an mai tarziu;
  • termenul de finalizare a investitiei era inceputul anului 2008, ulterior fiind prelungit pana la inceputul anului 2010
  • primele 11 scoli cuprinse in acest program intra in modernizare abia la sfarsitul lunii iunie 2006;
  • pana la inceputul lunii aprilie 2008, demarasera lucrarile la 23 de unitati de invatamant fara sa fie finalizata niciuna;
  • prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu cere rezilierea de finantare cu BEI, considerandu-l “un atentat la siguranta si educatia elevilor”.

Oficialii de la “Capitala” se ascund in spatele Legii achizitiilor publice

Reprezentantul Primariei Capitalei, Vasile Panturu, care este si Managerul proiectului de finantare a reabilitarii scolilor din programul BEI, recunoaste ca licitatiile la trei sferturi din scolile cuprinse in program nu au fost finalizate, insa da vina pe procedurile greoaie prevazute de Legea Achizitiilor Publice. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti da replica spunand ca vina pentru desfasurarea cu dificultate, intarziere si superficialitate a lucrarilor se datoreaza firmelor de constructii care au castigat licitatiile cu primaria Capitalei si celor pusi sa urmareasca aceste lucrari. In schimb, Prefectul Catalin Deaconescu arata cu degetul spre Primaria Capitalei, cerand acestei institutii sa intocmeasca un raport în care să se prezinte situaţia lucrărilor de reabilitare a unităţilor de învăţământ din programul BEI.

Scurt istoric

La 1 octombrie 2003 se semna contractul dintre Primaria Capitalei si Banca Europeana de Investitii pentru modernizarea a 102 unitati de invatamant din Capitala. Conform acestui contract, BEI imprumuta Primaria Municipiului Bucuresti cu 112,2 milioane de euro pentru reabilitarea scolilor, reprezentand 75% din valoarea totala a investitiei. Restul de 37,4 milioane de euro este suportat de Primaria Capitalei. Termenul de finalizare a lucrarilor trebuia sa fie inceputul anului 2008. Semnarea acestui proiect ne dadea speranta ca macar o parte dintre scolile bucurestene vor fi la standarde europene din punct de vedere al infrastructurii.

Din cauza conflictelor dintre Primarul General de la aceea data - Traian Basescu - si Guvernul Adrian Nastase, proiectul porneste cu stangul. Contractul de finantare este ratificat de Guvern abia in toamna anului 2004, ceea ce inseamna o intarziere, inca din start, de un an de zile.

Abia la sfarsitul lunii aprilie 2005, Consiliul General al Municipiului Bucuresti aproba proiectul de hotarare pentru realizarea primei etape a reabilitarii infrastructurii educationale din Capitala. Astfel, in prima etapa sunt cuprinse 45 de unitati de invatamant preuniversitar de stat care se aflau intr-o stare de degradare avansata.

Primarul General al Capitalei, Adriean Videanu declara cu aceea ocazie ca” cei 37,4 milioane de euro care trebuie alocati de Municipalitate este un efort bugetar destul de mare, insa sistemul educational al Capitalei ocupa un loc important printre prioritatile Bucurestiului. Si asta mai ales daca luam in calcul starea de degradare avansata din punct de vedere al tamplariei, structurii, faptul ca exista scoli fara sali de sport, fara cabinete si laboratoare necesare studiului”.

Lucrarile la primele 11 scoli demareaza abia in luna iunie 2006, iar licitatiile pentru celelalte unitati se amana la infinit.

In prezent

La inceputul lunii aprilie 2008, la 23 de scoli abia au demarat lucrarile, in timp ce la 79 de unitati nu s-au finalizat licitatiile. Termenul de finalizare a lucrarilor se prelungeste pana la inceputul anului 2010. Daca nici pana atunci lucrarile nu sunt finalizate, Primaria Capitalei risca sa piarda 75% din fondurile alocate de Banca Europeana de Investitii.

Etapele premergatoare demararii investitiei

  • intocmirea proiectelor tehnice;
  • elaborarea studiilor de fezabilitate;
  • angajarea consultantei;
  • desfasurarea licitatiei;
  • inceperea lucrarilor.

Ce presupune reabilitarea unei unitati de invatamant cuprinse in programul BEI

-consolidarea cladirilor impotriva cutremurelor;

-construirea altor cladiri si a unor sali de sport multifunctionale;

- reabilitarea infrastructurii sanitare si a canalizarii;

- alimentarea cu apa, electricitatea, telefon si internet;

- dotarea cu mobilier nou si cu alte echipamente, inclusiv calculatoare.

Scolile cuprinse in programul BEI - "mostra de nesimtire si incapacitate" [Orban]

In loc sa devina unitati de invatamant la standarde europene, majoritatea scolilor incluse in acest program se degradeaza.

La Şcoala 189, clasele şi culoarele au fost inundate, lămpile electrice s-au desprins din tavan, iar zugrăveala se exfoliază., la 311 niciun etaj al cladirii nu a fost terminat, iar la 206, lucrările ar fi trebuit să se finalizeze la sfârşitul lui 2007. În realitate, la sala de sport nu s-a făcut nici un fel de lucrare, la sala de festivităţi a fost săpată fundaţia, iar materialele folosite sunt de proastă calitate.

În toate aceste şcoli, molozul şi gunoaiele sunt lăsate la întâmplare prin curtea instituţiei. Cei mai afectaţi sunt elevii acestor şcoli, care fac naveta de la o unitate de invatamant la alta şi învaţă în schimburi. Numai elevii de la Liceul George Enescu din Sectorul 1 au invatat, in perioada scursa de la demararea lucrarilor de reabilitare, in sase sedii diferite. “E o ruşine pentru Primăria Capitalei modul în care gestionează acest program.

E o mostră de nesimţire şi incapacitate”, declara Ludovic Orban, [viceprimar General al Municipiului Bucuresti in perioada iulie 2004 - aprilie 2007], al carui copil ia lectii de pian la liceul George Enescu.

“Din cauza lucrarilor incetinite, elevii sint nevoiti sa invete in trei schimburi, fiind mutati in alte unitati de invatamint, iar multi parinti isi retrag copiii de la scolile aflate in ruina. Aspectul cel mai grav este legat de imposibilitatea finantarii si acordarii de fonduri pentru reparatii curente, igienizari si dotari pentru cele 102 scoli “, a declarat la randul sau Stelian Fedorca, seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.”

Pus in fata acestei triste realitati, reprerezentantul Primariei Capitalei, Vasile Panturu da vina pe procedurile birocratice greoaie si pe unele din firmele contractate tot de Primaria Capitalei in urma licitatiilor.

Panturu promite ca pana la sfarsitul lunii aprilie contractul cu General Construct Consult pentru reabilitarea a 11 unitati de invatamant va fi reziliat si ca in perioada imediat urmatoare vor fi finalizate lucrarile la alte scoli. De asemenea oficialul de la Capitala neaga ca la scolile la care au demarat lucrarile s-ar fi facut lucrari de proasta calitate si invita pe cei care sustin contrariu sa probeze acest lucru.

Prefectul Capitalei “pune piciorul in prag” la “spartul targului” : “Reziliati acest contract!”

Intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul lunii martie, Prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu acuza Primaria Capitalei pentru in care a gestionat acest proiect si cere rezilierea sa: “Este un atentat la siguranţa şi educaţia elevilor. Să punem punct acestui program”.

Prefectul a mai reclamat faptul că lucrările nu au fost finalizate, unele nici nu au fost începute, iar acolo unde au fost făcute lucrări, acestea sunt de foarte proastă calitate. In replica, Vasile Panţuru a precizat că proiectul pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale nu poate fi oprit, întrucât a fost aplicat printr-o lege şi astfel ar fi nevoie de un nou act normativ care să stabilească oprirea programului.

El a precizat că acest program a fost prelungit până în 2010 şi că lucrările la celelalte şcoli sunt în termen.

Dincolo de aceste dispute intre oficialitati, ramane realitatea: la cinci ani de la demararea proiectului de reabilitare a infrastructurii educationale cu fonduri BEI, din 102 unitati de invatamant cuprinse in program, niciuna nu este reabilitata.