Liderul PSD Mircea Geoana a acuzat astazi din nou Guvernul ca negociaza in mod netransparent achizitia a 48 de avioane de lupta, dupa ce duminica a declarat la Discutia Saptamanii difuzata de HotNews.ro si BBC ca Romania nu are nevoie, in opinia sa, de 24 aparate de zbor noi. In replica, reprezentantii MApN sustin ca nu exclud varianta ca jumatate din achizitii sa fie avioane second-hand si afirma ca ministrul Melescanu va lamuri acuzatiile de lipsa de transparenta in fata Comisiei de Aparare a Senatului. Cinci mari companii s-ar fi aratat deja interesate de programul de achizitie derulat de MApN.

  • Mircea Geoana sustine ca Romania are nevoie doar de 24 de avioane de lupta si ca proiectul de inzestrare al Armatei este prea costisitor si caduc
  • In replica, Ministerul Apararii afirma ca studiile din 2007 arata ca tara noastra are nevoie de 48 de avioane de lupta.
  • Reprezentantii MAPN spun ca ar putea achizitiona si avioane second-hand
  • Pana in prezent, cinci companii s-au arat interesate de cererea de cererea MApN

Mircea Geoana a acuzat Ministerul Apararii Nationale de lipsa de transparenta in privinta achizitie avioanelor. Liderul PSD spune ca ar fi vorba de programe care depasesc 7 miliarde de euro. In replica, reprezentantii Ministerului Apararii Nationale (MAPN) au declarat, la solicitarea HotNews.ro: “In ceea ce priveste acuzele referitoare la lipsa de transparenta, pot sa va spun ca programul “Avionul Multirol” (program prin care se vor achizitiona cele 48 de avioane de lupta) urmeaza a fi prezentat, in vederea aprobarii CSAT, dar si Guvernului si Parlamentului”. Potrivit purtatorului de cuvant al MAPN, Andreea Dumitru, programul de achizitie se afla intr-o faza preliminara: “Departamentul pentru armamente din cadrul Ministerul Apararii a demarat in cursul anului trecut procedura cererii de informatii - o etapa premergatoare licitatiei pentru achizitionarea de avioane multirol, etapa necesara intocmirii studiului de concept, ce sta la baza caietului de sarcini”, au precizat reprezentantii MAPN. De asemenea reprezentantii MAPN sustin ca ministrul Melescanu a prezentat in repetate randuri informatii referitoare la programul de achizitie a avioanelor.

MAPN cumpara second-hand

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca necesarul de 48 de avioane de lupta a fost stabilit in urma unui studiu realizat in urma cu zece ani. “Necesarul de avioane a fost stabilit de Statul Major al Fortelor Aeriene in baza unui studiu realizat anul trecut”, a declarat Andreea Dumitru din partea MAPN. Pe de alta parte reprezentantul MAPN a mentionat ca se analizeaza posibilitatea de achizitionare a unor avioane second-hand. “Este posibil ca sa se achizitioneze 24 avioane noi si 24 second-hand”, a declarat Andreea Dumitru. Pentru achizitionarea avioanelor de lupta MAPN nu va organiza licitatie. “Dat fiind faptul ca dotarea Fortelor Aeriene reprezinta un program de inzestrare strategic, validat prin hotarare a CSAT, este probabila folosirea procedurii de negociere competitiva, fiind nevoie de adoptarea unei hotarari de guvern pentru a permite aceasta forma specifica de achizitii”, au transmis reprezentantii MAPN.

Melescanu da explicatii in Senat

Ministrul Teodor Melescanu a fost invitat la audieri de catre presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, atat pentru o evaluare a deciziilor luate in cadrul summit-ului NATO de la Bucuresti, cat si pentru a da detalii despre achizitiile de lupta demarate la nivelul Ministerului Apararii. Potrivit reprezentantilor MAPN, ministrul Melescanu va prezenta comisiei si modul in care decurge programul de achizitie a avioanelor de lupta. “Domnul ministru a mai fost audiat pe aceeasi tema in septembrie 2007 in cadrul comisiilor reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor”, a mai declarat Andreea Dumitru.

Cinci companii interesate sa aprovizioneze flota aeriana

Pana in 2010, avioanele de lupta MiG-21 Lancer care sunt in dotarea Fortelor Aeriene vor fi casate. In acest sens MAPN a demarat programul “Avioane Multirol”. Statul Major al Fortelor Aeriene a stabilit printr-un studiul de concept ca tara noastra are nevoie de 48 de avioane de lupta. Ministerul Apararii sustine ca a transmis cereri de informatii catre toti producatorii de avioane din lume. Reprezentantii MapN sustin ca au raspuns cinci mari companii care au si propus cate un tip de avion: JAS Gripen, produs de compania SAAB – Suedia, F – 16 C/D block 50/52, produs de Lockheed Martin – SUA, Rafale, produs de compania Dassault Aviation – Franta, Eurofighter Typhoon, dezvoltat in cooperare de Germani, Italia, Marea Britanie si Spania, F-18 produs de catre Boeing.