Fostul presedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, va fi eliberata, au decis magistratii Curtii de Apel, care au revocat mandatul de arestare emis pe numele sau, transmite Antena 3.

Ioana Maria Vlas este acuzata de inselaciune in dosarul FNA si a fost condamnata la 7 ani de inchisoare in acest caz. Vlas este singurul inculpat din acest dosar care se mai afla inca dupa gratii. Ea a cerut de mai multe ori sa fie eliberata, insa Curtea de Apel Bucuresti a decis, de fiecare data, ca ea sa ramana dupa gratii.

Decizia de astazi a Curtii de Apel este definitiva si nu mai poate fi atacata cu recurs.

In cursul diminetii, judecatorii au dispus amendarea lui Sorin Ovidiu Vantu cu 5.000 RON pentru ca nu s-a prezentat in procesul FNI, desi a fost citat ca martor de trei ori. Magistratii au hotarat sa-l citeze din nou, cu mandat de aducere, pentru termenul din 21 aprilie.

Magistratii au mai dispus amendarea, cu 1.000 RON, a organelor judiciare care nu au indeplinit mandatul de aducere cu alt martor citat in procesul FNI.

Pe 2 aprilie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de eliberare din arest a lui Vlas, formulata de avocatii sai. In urma admiterii ultimei cereri a lui Vlas de catre instanta, Parchetul a formulat recurs, respins astazi de Curtea de Apel Bucuresti.

Prabusirea FNA

In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fond, carora le-ar fi produs o paguba de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculata la nivelul anului 2000, scrie Mediafax.

In perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, in mod repetat, pentru inducerea in eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor prin mass-media.

Initial, in dosarul FNA au mai fost trimisi in judecata Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Istrate. Vantu fusese acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu in forma calificata.

FNA a fost lansat, in 11 ianuarie 1999, de societatea financiara SOV Invest (administratorul Fondului National de Invetitii) si si-a intrerupt activitatea in luna mai 2000, in urma prabusirii FNI.

In 23 martie 2006, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la sapte ani de inchisoare in dosarul privind FNA. Totodata, acesteia i-au fost interzise si drepturile civile pe o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei.

In acelasi dosar, Nicolae Popa a fost condamnat in lipsa la 18 ani de inchisoare, iar Gravil Batran a fost condamnat la doi ani de inchisoare.