Presedintele PSD, Mircea Geoana, fost ministru de Externe al Romaniei, a declarat ca nu este imposibil ca elemente ale scutului anti-racheta american sa fie amplasate pe teritoriul Romaniei. La emisiunea Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC, Geoana a precizat ca are informatii neoficiale cu privire discutiile legate de scutul american. Generalul Sergiu Medar, fost consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala, a declarat ca Romania va fi cu siguranta acoperita de scutul NATO.

Mircea Geoana a declarat ca deciziile cu privire la scuturile antiracheta vor fi luate abia dupa discutiile intre George W. Bush si Vladimir Putin si ca este foarte posibil ca ranjamentele sa fie facut abia anul viitor.

  • "In primul rand trebuie sa plecam de la situatia politica acelor doi lideri. Amandoi sunt lideri sortanti, lideri in ultima faza a mandatului pe care il au de facut. Si atunci in mod evident amandoi au o dorinta legitima de a lasa o mostenire, legacy, si e foarte posibil chiar sa se ajunga la administratia americana viitoare. Daca as pune 10 ruble, 10 euro sau 10 dolari sa pariez, as spune ca probabil acest mare aranjament nu va fi facut pana cand urmatoarea adminsitratie se va instala la Washington."

Presedintele PSD sustine ca are informatii neoficiale cu privire la discutiile din jurul scuturilor anti-racheta.

  • "Nu suntem nici noi complet decuplati de la dialogul cu capitalele importante ale lumii. Deci exista in mod firesc o discutie cu privire la viitorul scutului antiracheta american si o discutie cu privire la un eventual scut al alinatei atlantice. Eu cred ca discutiile sunt mult mai incipiente in ceea ce priveste scutul NATO pentru ca este o chestiune neclara si din punct de vedere al amplasarii si din punct de vedere al finantarii si din punct de vedere al complementaritatii acestuia cu marea discutie intre americani si rusi. "

Geoana a dat de inteles ca Romania nu a iesit din jocurile pentru amplasarea elementelor scuturilor.

  • "In discutia despre optiunile pentru perioada viitoare nicio varianta nu este exclusa. (...) Adica cam atata am putut sa spun in aceasta dimineata de duminica. Deci depinde foarte mult de rezultatul discutiilor intre rusi si americani si a discutiilor din interiorul Aliantei. Si in acest moment nu stim care va fi configuratia scutului american, americano-rus sau americano-NATO-rus in anii urmatori."

Intrebat daca asta inseamna ca este posibil ca Romania sa gazduiasca elemente ale scutului anti-racheta american, Geoana a raspuns: "Ma retransform in diplomat pentru 5 secunde si as spune ca nu este imposibil."

Fostul consilier prezidential Sergiu Medar a precizat ca nu se pune problema ca Romania sa nu fie protejata.

  • "Romania va fi acoperita cu certitudine de scutul NATO. Se pune problema unde sa fie interceptata racheta, pe traiectoria ascendenta, pe palier, pe traiectoria descendenta... Sunt o serie de aspecte absolut tehnice care nu au legatura cu noi."

Mircea Geoana a adaugat, insa, ca exista o diferenta tehnica importanta intre scutul american si cel despre care se discuta in interiorul NATO.

  • "Este si o diferenta calitativa intre cele doua scuturi. Cel american este destinat interceptarii si lovirii in aer, indiferent de faza, a rachetelor cu raza lunga de actiune, in timp ce eventualul scut NATO se refera la rachetele cu raza medie de actiune."