Liderul de la Casa Alba, George W. Bush, s-a intalnit vineri la Palatul Victoria cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Bush a dat asigurari ca SUA vor lucra cu Guvernul roman pentru a vedea de ce rata respingerii vizelor este asa de ridicata.

Problema vizelor pentru romanii care doresc sa intre pe teritoriul Statelor Unite va fi tratata intr-un mod mai transparent, urmand sa fie explicate clar motivele pentru care se refuza acordarea acestora.

"Exista o contradictiei aici. Este dificil pentru romani sa inteleaga de ce unii oameni sunt tratati intr-un fel, iar romanii sunt tratati in alt fel, cand vine vorba despre vize. Inteleg pe deplin aceasta contradictie. (...)Vom lucra cu Guvernul roman asupra unor aspecte, pentru a vedea de ce rata respingerii vizelor este atat de ridicata", a declarat Bush.

Presedintele SUA a mai spus ca autoritatile americane trebuie sa ofere mai multa transparenta din acest punct de vedere. "Avem obligatia de a explica de ce anumite persoane nu obtin vize", a mai spus presedintele Statelor Unite.

La discutiile de la guvern au participat din partea americana ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman, secretarul de stat Condoleezza Rice, consilierii Josh Bolten, Steve Hadley, Kevin Sullivan, Judy Ansley si Daniel Pried, precum si purtatorul de cuvant Dana Perino.

Din delegatia romana au mai facut parte ministrul de Externe Adrian Cioroianu, ministrul Apararii Teodor Melescanu, seful cancelariei premierului Dorin Marian si cel al cabinetului Mihnea Constantinescu, ambasadorul Romaniei in SUA Adrian Vierita, consilierul pe probleme de securitate al premierului Stejarel Olaru, seful departamentului MAE care s-a ocupat de organizarea summit-ului NATO Victor Micula si purtatorul de cuvant al guvernului Camelia Spataru.