Analistul rus Serghei Markov, consilier pe politica externa al Guvernului de la Moscova, spune ca Romania ar trebui sa bata cu insistenta la usa Rusiei, intrucat la un moment dat aceasta o va auzi si se va deschide pentru colaborare. In schimb, Konstantin Kosacev, presedintele comisiei de politica externa a Dumei, crede ca Romania poate contribui la cooperarea Rusiei cu NATO si UE.

Kosacev nu vede nicio problema in relatiile bilaterale romano-ruse, aderarea Romaniei la NATO si UE nefiind considerata o problema sau creand vreuna la Moscova, sustine el.

"Cred ca Romania, ca membru al UE si NATO, isi va aduce contributia la relatiile dintre cele organizatii si Rusia", a spus parlamentarul rus, subliniind necesitatea de a avea mai multe tari in roganizatiile euro-atlantice care sa ofere sprijin colaborarii cu Rusia.

"Romania are acest potential si depinde de ea sa folosesca sau sa abuzeze de pozitia asta", a conchis Konstantin Kosacev.

Fostul premier rus si opozant al regimului lui Vladimir Putin, Mihail Kasianov, este de aceeasi parere ca relatiile Romaniei cu Moscova sunt "normale". Problema este ca Rusia nu are relatii bune cu nicio tara occidentala.

De ce aceasta deficienta in relatiile cu Vestul? "Valorile diferite sunt cheia - Rusia a inceput sa aiba alte valori, nu valorile universale pe care Europa ar vrea sa le impartaseasca si care sunt scrise in constitutia noastra si in constitutiile tuturor tarilor europene: drepturile omului, libertati democratice, statul de drept. Rusia nu mai respecta aceste valori, de aceea exista relatii proaste, inclusiv relatiile bilaterale", a declarat fostul premier rus.

Paradoxal, el crede ca "intre oameni, relatiile au fost intotdeauna bune intre Rusia si Romania", iar aceasta situatie va continua.

Mult mai putin moderata si diplomatica este opinia analistului rus Serghei Markov, presedintele Consiliului National Civic de Relatii Internationale de la Moscova si consilier pe politica externa a Guvernului de la Moscova.

Bunele relatii dintre cele doua tari depind doar de Romania, insa Romania este mult prea concentrata spre Vest, zice el. Markov sustine ca Bucurestiul aproape a uitat de Rusia si isi reaminteste de ea doar in contextul cu Transnistria si Republica Moldova. "Cred ca este o abotrdare limitata, pe care ar trebui sa o schimbati", sustine consilierul guvernului rus.

Declaratiile controversate ale presedintelui Basescu nu au daunat relatiei bilaterale cu Rusia, este opinia lui Markov. "Basescu nu are o politica in privinta Rusiei, isi aminteste de ea cand vorbeste despre Moldova si transnistria", a afirmat el.

Analistul rus - confuz in privinta pozitiei Romaniei in dosarul Kosovo, dar afland ca Romania nu recunoaste independenta fostei provincii sarbe - crede ca Romania ar trebui sa aiba astfel de atitudini pentru a avea o relatie buna cu Rusia.

Inntrebat daca Romania - care incearca sa aiba o relatie deschisa si pragmatica cu Moscova si un dialog cu Gazprom - va gasi aceeasi deschidere si la Moscova, Markov a spus ca la usa Rusiei bat multi.

"Dar nu trebuie sa va intrebati de ce nu raspunde, pentru ca nu are timp. Ar trebui sa ciocaniti mai tare si timp mai indelungat. La un moment dat Rusia va raspunde", a fost sfatul analistului rus.