Dupa maidanezii, cersetorii si prostituatele ridicate (doar) de pe traseul culoarului unic si dupa presupusii militanti luati pe sus ieri de jandarmi pe motiv ca ar fi fabricat bannere anti-NATO, a venit si randul banalelor pungi cu gunoi sa fie luate la puricat chiar de catre pirotehnisti. Toate acestea au, insa, un scop nobil: desfasurarea impecabila a summit-ului care i-a adus pe puternicii lumii la Bucuresti. Morala: feriti-va de pungile de gunoi. Sau macar aveti grija unde le aruncati. Nu degeaba, dar puneti oamenii pe drumuri degeaba. Doar o zi si ceva, cat mai tine summit-ul. Dupa, ne putem intoarce la vechile obiceiuri: nu o sa-i mai pese nimanui unde aruncam gunoiul.

Fortele de ordine si pirotehnistii au fost pusi pe jar, in aceasta dimineata, de o banala punga cu gunoi. Punga avusese ghinionul sa fie aruncata din mers dintr-o masina care a trecut pe langa o benzinarie din zona Baneasa. La randul ei, benzinaria a avut gninionul - sau nu - de a se afla pe bulevardul Aerogarii, destul de aproape de traseul pe care se deplaseaza coloanele oficiale ale delegatiilor prezente la summit-ul NATO. Ce-i drept, exista o probabilitate cat de mica ca acea punga sa contina o bomba. Dar pe buzele tuturor ramane o intrebare: cine s-ar fi sinchisit de acea punga daca nu eram in toiul summit-ului?

Dupa ce au verificat "coletul suspect", pirotehnistii si cei care urmareau, in acel moment, in direct la televizor desfasurarea de forte din jurul pungii care nu continea decat un fier de calcat vechi, numai bun de aruncat la gunoi, au rasuflat usurati: alarma s-a dovedit falsa.

Asa ca masurile maxime de securitate s-au putut muta, in voie, in Piata Universitatii. Acolo unde, potrivit televiziunilor de stiri, existau informatii ca s-ar pregati, pentru aceasta dupa-amiaza, o manifestatie anti-NATO. La Primarie, nimeni nu ceruse autorizatie - cel mai probabil, nici nu ar fi avut cea mai mica sansa sa o obtina. La Timpuri Noi, militantii retinuti ieri si eliberati intre timp isi vedeau, cuminti, de treaba lor.

Si totusi, Piata Universitatii era intesata de jandarmi. Pe trotuarul din fata Teatrului National, unde zeci de persoane se opresc zilnic, fara sa puna la cale actiuni anti-NATO, jandarmii erau in alerta maxima. Potrivit televiziunilor de stiri, nimeni nu avea voie sa se opreasca mai multe de cateva minute pe acel trotuar, fara sa fie legitimat jandarmi. Care, dupa ce ii legitimau, ii rugau insistent pe trecatori sa nu stationeze prea mult in zona.

In cele din urma, fie ca si aceasta alarma a fost falsa, fie ca zelul jandarmilor si-a atins scopul, Piata Universitatii nu a fost, pana la aceasta ora, scena vreunei manifestatii anti-NATO.

Maine, spre seara, vom putea rasufla usurati. Summit-ul se incheie, puternicii lumii pleaca. Culoarul unic interzis va ramane o amintire, maidanezii, aceia dintre ei care au avut ghinionul sa cada zilele acestea in mainile hingherilor, s-ar putea intoarce la locul lor, adica pe strazi. Ni s-a explicat deja ca adaposturile sunt suprapopulate. In fine, cersetorii vor trebui si ei sa isi castige mai departe existenta mai mult sau mai putin cinstita si vor continua sa ne traga de maneca prin buricul orasului privindu-ne unii mai rugator, altii mai mult sau mai putin agresiv, cu deja clasicul refren pe buze: "Am 7 frati acasa" sau "Da-ti-mi si mie de-o paine". Si in sfarsit, gunoaiele aruncate peste tot prin oras nu vor mai reprezenta o problema pentru nimeni. Pentru ca un alt eveniment de talia summit-ului NATO nu va mai popsi, prea curand, la noi.

Pana atunci, insa, mai avem de strans din dinti si de trecut un hop: inca o zi si ceva de summit. Ce surprize ne mai asteapta, ramane de vazut.