Implantul dentar este o intervenție complexă care necesită resurse de specialiști, de tehnologie și, nu în ultimul rând, de bani. În medie, rata de succes a unui implant dentar depășește 95%, însă înlocuirea unui dinte natural pierdut cu un implant nu exclude păstrarea riguroasă a igienei dentare, care rămâne în continuare foarte importantă.

Dr. Ionuț Leahu este fondatorul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina MariaFoto: Clinicile Dentare Dr. Leahu

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, Fondatorul Clinicilor Dentare dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, detaliază greșelile care pot pune în pericol implantul dentar și cum pot fi prevenite.

Atenție la pierderea primului dinte!

Prima greșeală este aceea că ai pierdut un dinte, punctează dr. Leahu: „Și de ce spun asta? Pentru că eu și colegii mei, întreaga echipă, îl ajutăm pe pacient să înțeleagă de ce și-a pierdut dintele. Și noi, ca medici, trebuie să înțelegem de ce pacientul din fața noastră are nevoie acum de această operație, pentru că, de la această înțelegere, se pot trage niște învățăminte. Astfel, dacă pacientul a pierdut un dinte sau, poate, toți dinții naturali arată un tip de comportament față de propria persoană. Iar dacă nu schimbă nimic la acest comportament, există riscuri mari să rămână și fără implanturile dentare”, atenționează dr. Leahu.

Dincolo de „ghinionul genetic”, adică de zestrea noastră de care este legată sănătatea dentară, un factor de risc foarte important în pierderea dinților naturali este fumatul. „Statistic vorbind, circa 80% dintre pacienții care rămân complet fără dinți fumează sau au fumat în trecut. Dacă ai și o zestre genetică mai precară și mai și fumezi, există un risc foarte mare să rămâi fără dinți până la vârsta de 35 de ani!”, avertizează medicul.

Ce putem controla și ce nu în privința sănătății dentare

Sunt trei lucruri pe care le putem controla atunci când vine vorba despre sănătatea dentară. Primul este ceea ce mâncăm și obiceiurile, precum fumatul. „Și este limpede că vom avea probleme dacă alegem țigara mai des decât periuța de dinți”, atenționează medicul.

Al doilea lucru pe care îl avem sub control se leagă tot de spălatul pe dinți. De cât de bine o facem. Și trebuie să ne spălăm corect pe dinți, fie că avem dinți naturali sau implant.

Al treilea lucru este alegerea echipei medicale. „Mai nou, astăzi vorbim despre instituția medicală pe care o aleg să-mi fie alături în drumul danturii mele prin viață. Toate aceste trei lucruri trebuie avute în vedere. Și ceea ce eu îi spun pacientului este faptul că, o treime din treabă este rezolvată, pentru că se află în instituția care trebuie”, mai spune dr. Leahu.

Tot în clinică, pacientul este învățat să se spele corect pe dinți. Și nu este vorba doar de teorie: „Uneori, îi dăm o periuță de dinți, îl rugăm să se spele, îl întrebăm dacă el consideră că s-a spălat bine. Dacă da, atunci îi aplicăm un revelator de placă bacteriană care o colorează. Și atunci este ușor să înțeleagă în ce zonă nu a periat cum trebuie și poate remedia.”

Lipsa controalelor periclitează lucrarea

O altă greșeală care poate pune în pericol implantul dentar este să nu vină la controale în perioada de vindecare. După orice intervenție chirugicală, mai spune dr. Leahu, fie că este vorba despre scoaterea unui dinte sau a mai multora sau de punerea unui implant, este normal ca locul intervenției să se inflameze. Nu este însă normal ca inflamația să se petreacă la două sau trei săptămâni de la operație, situație în care, cel mai probabil, este prezentă infecția.

Un astfel de pacient, avertizează dr. Leahu, trebuie să vină de urgență la un control medical, chiar dacă nu este programat.

Dinții provizorii trebuie protejati

O greșeală cu efecte notabile apare în perioada de purtare a lucrării protetice provizorii. „Sunt pacienți la care încărcăm imediat – adică punem dinți provizorii – iar dacă ei nu respectă dieta moale și pun presiune pe această lucrare provizorie, riscă să o strice. Am avut pacienți care au mușcat din gutuie, au mâncat mititei și șnițele sau chiar au desfăcut o sticlă de vin cu această dantură provizorie. Este limpede că nu ar trebui să facă așa ceva cu dinții provizorii”, atrage atenția dr. Leahu.

Un pacient cu dinții provizorii rupți, care nu vine la control, își poate disloca un implant aflat în perioada de vindecare. Acest lucru se poate întâmpla la două-trei luni de la operația de implant. „O altă greșeală pe care am văzut-o la pacienții cu implant este aceea că nu vin la timp la controalele medicale. Adică, am pus implanturile și dantura provizorie. Urmează să o schimbăm cu dantura pe termen lung, după patru luni sau după șase luni. Sigur că poți să mai întârzii câteva luni cu punerea danturii pe termen lung, să spunem. Dar, dacă vii după trei ani, e normal să ai acolo o problemă”, avertizează medicul.

Pentru că lucrarea provizorie este gândită pentru situația în care pacientul se află imediat după operație, în perioada de vindecare. „Și nu este atât de rezistentă. Adică, nu rezistă foarte mult timp la stresul masticator. În plus, se creează niște suprafețe care se umplu de bacterii și care sunt greu de curățat. Am avut un pacient căruia i-am pus o dantură provizorie în anul 2011 și a venit la primul control prin 2022! Și avea deja probleme. Lucrarea se murdărise, nimeni nu curățase ani de zile și a făcut infecție în jurul implanturilor. Și de aici, o serie întreagă de probleme”, mai spune dr. Ionuț Leahu.

Curățarea temeinică se face cu dușul bucal

Lucrările pe termen lung sunt gândite astfel încât pacientul să le poată întreține și curăța ușor. Cum facem asta? În primul rând, cu ajutorul periuței de dinți. Nelipsit trebuie să fie și dușul bucal care, prin presiunea apei, curăță puntea pe implanturi pe dedesubt. Ceea ce rămâne eventual necurățat, se igienizează la controlul periodic efectuat în cabinetul medicului stomatolog, de două ori pe an. Lucrarea se poate demonta, curăța, repara – dacă este cazul – după care se montează la loc, iar pacientul își vede liniștit de viață.

Ața dentară este utilă, dar nu prea ajută când vine vorba de curățarea sub lucrare. Adică, îți trebuie ceva dibăcie și cum mulți nu o au, pot rezolva problema cu dușul bucal.

Cu lucrarea pe termen lung pacienții pot redescoperi bucuria de a mânca tot ce doresc. Iar dacă ceva se strică, se poate repara. „Cu lucrările pe termen lung, aceasta este frumusețea. Dacă ești în situația în care trebuie să înlocuiești totul, poți alege o lucrare pe schelet de titan, cu dinți de zirconiu sau de ceramică. Sunt extrem de solizi și rezistă foarte bine la stresul mecanic. Deci poți să mănânci tot ce îți dorești, fără niciun fel de grijă. Și chiar asta le și spun pacienților, pentru că până la urmă, în primul an după ce primim lucrările astea, facem puțin rodajul – ca să zic așa. Adică pacientul trebuie să descopere din nou bucuria asta de a mânca, de a mușca, fără teamă. Și dacă reușește cumva să strice ceva, vestea bună e că putem repara. Și se repară ușor. Adică nu mai presupune încă o operație. Dacă s-a stricat ceva, e ca și cum ne-am duce să schimbăm anvelopele de iarnă cu cele de vară. Sunt niște suruburi pe care le desfacem. Se demontează lucrarea și se montează la loc. Nu doare nimic, nu trebuie anestezie, nu curge sânge”, concluzionează dr. Ionuț Leahu.

Articol susținut de Clinicile Dentare Dr. Leahu