​O atenţionare cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură va intra în vigoare luni, la ora 18:00, informează Administraţia Naţională de Meteorologie, citată de Agerpres.

Vreme rece - ninsoareFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit meteorologilor, până marţi, la ora 12:00, la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă.

Judeţele care se vor afla parţial sub cod galben de ninsori sunt: Caraş - Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi.

De asemenea, este în vigoare o alertă de ploi în toate regiunile, dar și vânt puternic în regiunile sudice şi sud-estice.

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 10… 15 l/mp, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în jumătatea de sud a Moldovei, pe arii restrânse vor fi de peste 30 l/mp. Vor fi mai ales averse, izolat însoţite de descărcări electrice. În zona de munte precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va avea local şi temporar intensificări în regiunile sudice şi sud-estice cu viteze în general între 45 şi 55 km/h”, precizează ANM.

Temperaturile vor rămâne scăzute pe durata întregii săptămâni, potrivit unei prognoze prezentate de Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena3.

„Din punct de vedere termic, vorbim despre valori la nivelul temperaturilor maxime ce vor caracteriza o vreme mai rece, în special în jumătatea nordică a țării, unde ne așteptăm ca temperaturile maxime să nu depășească 12 grade Celsius, în timp ce în extremitatea de sud a țării consemnăm valori de 17… 18 grade Celsius. Pe parcursul următoarelor nopți, minimele vor coborî la valori negative, în special în depresiuni, până la -5 grade Celsius”, a precizat directorul ANM.

„Începând de miercuri, mai ales în jumătatea sud-estică a țării, vremea se va încălzi și vom putea consemna în Bărăgan și în vestul Dobrogei, valori apropiate de 24 de grade Celsius, în timp ce în regiunile intracarpatice, maximele nu vor depăși 14… 15 grade Celsius. De joi, va fi din nou o răcire”, a afirmat Elena Mateescu.