Președintele Klaus Iohannis a început luni o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud. Aeronava a decolat duminică de la Sibiu, potrivit Boarding Pass.

Avion Gulfstream G550 (foto ilustrativă)Foto: Ian L. Sitren / Zuma Press / Profimedia

Avionul privat Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, pe care şeful statului îl folosește pentru vizita oficială din Coreea de Sud, a decolat duminică de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30.

Potrivit Boarding Pass, citat de News.ro, zborul până la Seul durează aproximativ 12 ore.

Câte deplasări externe a avut Klaus Iohannis în 2023 și 2022

Același avion a fost folosit de Klaus Iohannis în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), dar şi în turneul african din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal (noiembrie 2023).

Anul trecut, șțeful statului a făcut 29 de deplasări oficiale, cu șapte mai mult față de anul anterior, însumând 90 de zboruri, potrivit datelor analizate de site-ul specializat în ştiri din domeniul aviaţiei Boarding Pass.

Din cele 29 de deplasări, 18 curse au făcut escale pe aeroportul din Sibiu. În 2022, 15 din 22 au avut escală pe același terminal.

Pentru deplasări, Administrația Prezidențială a închiriat avioane de la două companii, una dintre ele fiind din România, mai amintește sursa citată.

Administrația Prezidențială a cheltuit în 2023 pentru vizitele oficiale ale lui Klaus Iohannis peste 41 de milioane de lei pentru 34 de deplasări externe, potrivit Agerpres.

Boarding Pass precizează că a grupat deplasările din țările vizitate de Ioahnnis în Asia, America de Sud și Africa, de aici diferența dintre datele centralizate de site și cele furnizate de Administrația Prezidențială.

În 2022, cheltuielile au însumat peste 16,5 milioane de lei pentru cele 21 de deplasări externe.

Klaus Iohannis, vizită de trei zile în Coreea de Sud

Preşedintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe șeful statului fac parte ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Este al patrulea turneu oficial al președintelui din ultimul an, după ce a călătorit în Asia, Africa și America Latină.