Călătorii și personalul Aeroportului Internațional Chișinău au fost din nou evacuați, duminică, după ce Poliția de Frontieră din Republica Moldova a fost alertată că în clădire ar fi dispozitive explozive. De asemenea, ca urmare a alertei cu bombă, o aeronavă care zbura pe ruta Londra-Chişinău a fost nevoită să aterizeze la Iaşi.

Aeroportul ChisinauFoto: Serghei Starus | Dreamstime.com

Potrivit portalului NewsMaker.md, care o citează pe purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, Aeroportul din Chișinău este alertă și toate serviciile specializate ale Ministerului moldovean de Interne sunt la fața locului pentru verificări.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, călătorii și personalul aeroportuar au fost evacuați din clădire.

Primăria din Chișinău a transmis la rândul său că, în contextul alertei cu bombă, este afectată circulația mijloacelor de transport public din zonă.

NewsMaker.md amintește că și sâmbătă seară angajații Poliției de Frontieră au fost alertați că pe aeroport și într-o aeronavă ar fi dispozitive explozive. Prin urmare, procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar suspendată, iar personalul aeroportuar și călătorii - evacuați din clădire. În urma verificărilor, după miezul nopții, s-a stabilit că alerta a fost falsă.

A fost deschisă o anchetă penală.

Plan Roșu de Intervenție pe Aeroportul din Iași

În același timp, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a activat duminică seară, la ora 17.20, Planul Roșu de Intervenție, după ce ar fi fost primită o amenițare cu bombă la o aeronavă care urma să aterizeze de urgență pe aeroportul ieșean.

Mai exact, a fost vorba despre un avion de la Londra, care trebuia sa ajungă la Chișinău, dar a fost redirecționat către Iași în urma unei amenințări cu bombă, a relatat Ziarul de Iași. Amenințarea cu bombă a fost făcută la Chișinău, a precizat ziarul citat.

La bordul acestui avion se aflau 220 de pasageri, fără membrii echipajului. Aceștia au fost evacuați și duși la terminalul T2.

Ulterior, Planul Roșu declanșat pentru amenințarea cu bombă la bordul aeronavei Wizzair Londra-Chișinău a fost dezactivat. Toate mașinile de intervenție ISU s-au retras.

Pasagerii vor fi transportați cu autocarele la Chișinău.

UPDATE: Totodată, a fost afectat şi zborul LOT Varşovia-Chişinău, scrie News.ro. Aeronava s-a rotit de câteva ori în spaţiul aerian românesc, la graniţa cu Republica Moldova, după care a pătruns în spaţiul aerian moldovenesc. Aceasta a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din Chișinău.

[Foto: Serghei Starus | Dreamstime.com]