Arhimandritul Irineu Dogaru, eclesiarhul Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 62 de ani. Părintele Irineu s-a ocupat de reconstrucția bisericii din curtea palatului, care fusese demolată în timpul regimului comunist, ca urmare a daunelor structurale provocate de cutremurul din 1977.

Biserica din curtea Palatului CotroceniFoto: Administratia Prezidentiala

Potrivit agenției de presă Basilica a Patriarhiei Române, arhimandritul Irineu Dogaru s-a născut în localitatea Mărunței, județul Olt, în data de 15 noiembrie 1961 și a primit la botez numele Ioan. După absolvirea seminarului teologic din Craiova a urmat cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Bucuresti, completate ulterior cu un doctorat la Institutul Catolic din Paris, Universitatea Sorbona.

„A urmat, de asemenea cursuri postuniversitare de perfecționare a preoților militari, dar și de management. A intrat în monahism la Mănăstirea Sinaia în anul 1990. Între anii 1994 – 1997 a lucrat în cadrul Administrației Patriarhale, iar din 1997 până în 2024 a activat ca preot militar în cadrul Serviciului de Protecție și Pază și Eclesiarh al Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni”, precizează sursa citată.

Ultimii ani arhimandritul a suferit de cancer, boală care i-a adus sfârșitul. „Părintele Irineu, mentorul meu. 7 ani am avut ocazia să ne fim suport unul altuia, să ne sprijinim și sfătuim reciproc. Veșnic recunoscător pentru experiența profesională și personală dobândită pe parcursul acestor ani”, a declarat Doru Coșereanu, cântăreț la Biserica Palatului Cotroceni și apropiat al părintelui Irineu Dogaru.

Pentru activitatea sa, Irineu Dogaru a fost decorat în mai multe rânduri de către președinții României, primind următoarele distincții: Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler, 2000; Ordinul „Bărbăție și Credință” în gradul de Comandor, 2006; Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Ofițer, 2009; Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Comandor, 2018; Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XV de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregatirea profesională, 2018; Emblema de Onoare a Serviciului de Protecție și Pază, 2019; Ordinul Național „Steaua României” în gradul de Cavaler, 2021; Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XX de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregatirea profesională, 2022.

Slujba de înmormântare a arhimandritului Irineu Dogaru va avea loc marți la ora 12:00, la Mănăstirea Cernica.