Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul The Bucharest Conference ca la Summit-ul NATO exista sansa unor pasi inainte in toate temele propuse de Alianta. "Este o sansa pe care trebuie sa o utilizam la nivel maxim. Evolutiile internationale nu ne ofera luxul unor amanari si jumatati de masura", a spus presedintele Romaniei.

Basescu atrage atentia asupra Serbiei, care "nu trebuie uitata"

Presedintele Traian Basescu a reiterat pozitia Romaniei de sustine a integrarii in NATO a celor trei state candidate, dar a subliniat deopotriva importanta trecerii intr-o faza superioara relatiei dintre NATO si tarile din parteneriatele pentru pace, Bosnia Hertegovina, Muntenegru si Serbia. In contextul Balcanilor si a securitatii din regiune nu trebuie uitata Serbia, a spus presedintele.

"Ca presedinte al unei tari care a crezut in destinul ei euro-atlantic si a contat pe sprijinul solid al Aliatilor, am datoria morala de a-mi exprima public speranta ca, la Bucuresti, Alianta isi va deschide portile pentru toate cele trei state candidate: Albania, Croatia si Macedonia", a spus presedintele Basescu.

Traian Basescu a subliniat ca Romania este in continuare decisa sa fie parte activa in eforturile comune bazate pe rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Acest document fundamenteaza existenta trupelor in Kosovo.

In acest context, Basescu devenit din nou avocatul Serbiei, accentuand ca nu trebuie uitat rolul indispensabil al Serbiei, ca partener in consolidarea securitatii regionale.

"Consideram ca Serbia a platit destul pentru greselile trecutului. Poporul sarb continua sa suporte nota de plata pentru erorile comise in numele Serbiei. Acesta este motivul pentru care noi trebuie sa fim rpegatiti sa oferim Belgradului o perspectiva clara privind reintoarcerea la locul pe care il merita, in sanul comunitatii europene si euro-atlantice", a spus presedintele roman.

Acordarea MAP Georgiei si Ucrainei ar avea un impact puternic asupra regiunii Marii Negre

Presedintele Traian Basescu a accentuat o tema adoptata de diplomatia romaneasca, spatiul Marii Negre. "Sunt convins ca mesajul pe care NATO l-ar transmite prin acordarea Membership Action Plan (MAP) Georgiei si Ucrainei va avea un impact puternic asupra intregii regiuni", a opinat presedintele.

Mai mult, Basescu a subliniat ca Romania sprijina dezvoltarea unei cooperari NATO cu Republica Moldova, Armenia si Azerbaidjan, dar si cu statele din Asia Centrala.

Basescu a indicat faptul ca regiunea Marii Negre a devenit o zona de interes si pentru NATO. in sprijinul acestei afirmatii a adus preocuparea Aliantei pentru relatii cu tarile riverane, dar si cu cele din Asia Centrala, precum si preocuparea pentru securitatea energetica.

Basescu: Dialogul deschis si pragmatic cu Rusia nu poate exclude vointa liber exprimata de catre statele din regiune pentru extinderea NATO

Presedintele Romaniei a remarcat semnificatia Consiliului NATO-Rusia, subliniind ca "aceasta relatie nu este intotdeauna scutita de dificultati".

"Dialogul deschis si pragmatic cu Rusia nu poate exclude vointa liber exprimata de catre statele din regiune pentru extinderea Aliantei", a punctat Basescu. Relatia dificila dintre cele doua parti este evidenta, potrivit presedintelui, si in "demersul aliatilor de a dezvolta instrumentele care sa asigure securitatea in fata amenintarilor ridicate de noile tehnologii in domeniul rachetelor cu raza lunga de actiune". Presedintele se refera, in mod evident, la scutul antiracheta american.

Presedintele s-a referit si la stabilizarea Afghanistanului prin dialogul "deschis si eficient" dintre NATO si Rusia.