Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu a ieșit din închisoare miercuri după-amiază și a plecat către ferma pe care o deține în satul Cănțălărești, acolo unde va sta în arest la domiciliu. „Sunt relativ bine”, le-a spus el jurnaliștilor la ieșirea din închisoare, refuzând să răspundă întrebărilor legate de acuzațiile că a primit mită 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri.

Dumitru Buzatu, la iesirea din inchisoareFoto: Hotnews / Simona Voicu

Curtea de Apel Iași a respins miercuri contestația procurorilor DNA, care au cerut menținerea arestării preventive, și a decis plasarea lui Buzatu în arest la domiciliu.

Fostul președinte al CJ Vaslui a fost așteptat la poarta Penitenciarului Vaslui de către fiul său, Tudor Buzatu, fost secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, și de câțiva sociali-democrați locali: Vlad Ghețu, președintele organizației județene Vaslui a Tineretului Social Democrat, Alexandru Barbu, consilier în Consiliul Județean Vaslui, și președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui, Remus Mustățea. Acesta din urmă este nepotul lui Dumitru Buzatu.

Trei ore au durat formalitățile de la pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Iași, până la înlocuirea măsurii efective. Puțin după ora 15.00, când la Penitenciarul Vaslui s-a finalizat schimbul de tură al angajaților, Dumitru Buzatu a ieșit pe ușa punctului de acces. Afară ploua torențial.

Cu două genți în mână, ușor dezorientat, s-a îndreptat către mașina care îl aștepta, un BMWX5. În timp ce fiul său și liderul TSD Vaslui îi luau gențile pentru a i le așeza în portbagaj, Buzatu s-a întors către deținutul care a ieșit odată cu el, pentru a se asigura că acesta are cu ce pleca spre casă. „Să-l luăm și pe el.... L-a așteptat cineva, îi bine”, a spus Buzatu după ce l-a căutat cu privirea pe fostul coleg de închisoare.

Dumitru Buzatu a început să zâmbească atunci când i-a văzut pe jurnaliști. „Îmi pare foarte rău, dar nu am nimic nou să vă spun”, a răspuns în momentul în care jurnaliștii au încercat să-i adreseze întrebări.

„Sunt relativ bine. O să vă spun mai multe după ce se termină toate lucrurile acestea. Nu am niciun mesaj deocamdată, poate mai târziu”, a comentat Dumitru Buzatu înainte de a se urca în mașina care l-a condus către ferma sa.

Pe durata arestului la domiciliu, Dumitru Buzatu are mai multe obligații. Printre altele, îi este interzis să vorbească cu martorii din dosar. Unul dintre martorii cheie este Ana Maria Obreja, șefa sa de cabinet, care era alături de el în momentul flagrantului DNA.

Reamintim că Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în decembrie 2023 și se afla în arest preventiv din 23 septembrie, când a fost prins în flagrant de DNA. El este acuzat că a primit mită 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin. Banii, acuză DNA, reprezentau 10% din valoarea contractului pe care societatea controlată de Savin îl avea în derulare cu CJ Vaslui.