Un învăţător din cadrul Şcolii Gimnaziale Măgura, județul Buzău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală la adresa unei eleve, în formă continuată, în urma unui dosar penal deschis de poliţişti şi procurori în luna octombrie 2023. Hotărârea poate fi atacată.

decizie TribunalFoto: Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia

Decizia magistraţilor Judecătoriei Pătârlagele nu este definitivă, fiind atacată cu apel la instanţa superioară.

„Condamnă pe inculpatul (...) la pedeapsa de 3 ani pentru infracţiunea de agresiune sexuală, în formă continuată, faptă comisă în perioada 2022-2023. În baza art.91 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani de închisoare aplicată inculpatului pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare (...) În baza art. 93 alin.2 lit. b C.p., îl obligă pe inculpat să frecventeze programul de reintegrare socială desfăşurat sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Buzău (...) În baza art.7 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (...) Obligă inculpatul la plata despăgubirilor civile, constând în daune morale către victimă în sumă de 25.000 de lei", se arată în soluţia instanţei de judecată, conform Agerpres.

În luna octombrie 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) a fost sesizat cu privire la un conflict iscat între părintele unei eleve a Şcolii Gimnaziale Măgura şi un învăţător, pe fondul unor suspiciuni de agresiune sexuală.

„IPJ Buzău a fost sesizat (...) cu privire la un conflict apărut între un cadru didactic şi părintele unui eleve pe fondul unor suspiciuni de agresiune sexuală asupra fiicei acestuia, fapte care s-ar fi petrecut în perioada septembrie 2022 - septembrie 2023. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie rurală Pârscov. Sub coordonarea procurorilor, a fost întocmit un dosar penal pentru viol, urmând a se continua cercetările pentru clarificarea situaţiei şi luarea măsurilor legale", a declarat la acel moment purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, Ane Mari Vrapciu.

În momentul desfăşurării anchetei, directoarea Şcolii Gimnaziale Măgura a declarat că învăţătorul respectiv are o vechime în muncă de peste 20 de ani şi nu a mai făcut obiectul unor acuzaţii de acest fel.

„Un părinte a intrat în incinta instituţiei de învăţământ fără acordul conducerii aducând acuze unui coleg. Nu pot să vă spun mai multe, este o anchetă în desfăşurare, colegul meu, domnul învăţător are o vechime în muncă de aproape 20 de ani, ne cunoaştem de foarte mult timp, un profesionist apropiat de elevi, apropiat de părinţi, de viaţa şcolii în general. Nu ştim de unde au plecat lucrurile acestea. Aşteptăm rezultatul final al anchetei", a declarat la acel moment directoarea Şcolii Gimnaziale Măgura, Petruţa Popescu.

Potrivit TVR, copila în vârstă de 9 ani i-a povestit bunicii că a fost atinsă în zonele intime de fostul învățător, iar femeia i-a anunțat pe părinți.

Învățătorul se mutase de la școală între timp și a respins acuzațiile.