Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu, judecătoarea care soluţionează dosarul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care a accidentat mortal, anul trecut, doi tineri în localitatea 2 Mai.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Miercuri, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a încuviinţat, în temeiul art. 13 şi art. 222 Cod procedură civilă, cererea de amânare a judecăţii cauzei formulată de judecătorul Ioana Ancuţa Popoviciu pentru a garanta dreptul la apărare al acesteia, stabilind un nou termen de judecată la data de 24 aprilie, ora 11.00", a informat Secţia, într-un comunicat citat de Agerpres.

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia.

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei", se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Inspecţia Judiciară anunţa în luna februarie că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul magistratului în sala de judecată.

Cine este magistratul care judecă procesul lui Vlad Pascu

Procesul lui Vlad Pascu este judecat la Judecătoria Mangalia de judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu. La primul termen, când s-a dispus amânarea, judecătoarea a întrebat dacă este în sală și Sebastian Olariu, băiatul ucis în accident.

Tatăl lui Sebastian Olariu a ieșit plângând de la Judecătoria Mangalia, spunând că judecătoarea ar fi întrebat, în sală, „unde este Sebastian” și a cerut buletinul băiatului: „Nu am simțit în viața mea așa ceva, nu am văzut un asemenea judecător. Îi voia buletinul (n.r. - buletinul lui Sebastian Olariu, băiatul mort în accident)”.

Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat. A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia.

În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a scris Ziua de Constanța.

Judecătoarea a fost sancționată pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, mai exact pentru încălcarea art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

  • „exercitarea funcției cu gravă neglijență“ / „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.