Serviciul diplomatic al Uniunii Europenea anunțat marți, 17 aprilie, că Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, a nominalizat 44 de șefi de delegație, șefi de birou și însărcinați cu afaceri ai Uniunii și 11 adjuncți „pentru viitoarea rotație diplomatică la nivelul delegațiilor UE din întreaga lume”.

Denisa-Elena IoneteFoto: Niamey.com

În 2015, MAE saluta numirea Denisei Elena Ionete ca șef de delegație UE în Ciad, drept probă a „unei prezenţe din ce în ce mai consistente a României la acest înalt nivel al UE”. După 9 ani, singura reprezentantă a rămas Denisa Elena Ionete, care a fost nominalizată acum ambasador al UE în Djibouti.

Vicepreședinte al Comisiei Europene și reprezentant pentru politică externă a UE, Josep Borell a numit marți, 17 aprilie, pe noii reprezentanți ai Uniunii în lume. Sunt 44 de șefi de delegație și 11 adjuncți în Serviciul European de Acţiune Externă.

Cei 55 de femei și de bărbați sunt responsabili pentru relațiile UE cu lumea, de la Elveția la Chile și de la Republica Centrafricană la Canada.

În lista anunțată oficial de Comisia Europeană, apare numele unui singur român, o diplomată. Este vorba despre Denisa Elena Ionete, care a fost desemnată ambasador al UE în Djibouti. „În prezent, aceasta ocupă funcția de inspector și consilier superior în cadrul EEAS (n.r. Serviciul diplomatic al UE). Doamna Ionete a fost anterior ambasador al UE în Niger”, sună notița din comunicat.

Înainte de Niger, Denisa Elena Ionete a fost șef al delegației UE în Ciad, începând cu 2015. În momentul numirii sale, Ministerul de Externe al României a emis un comunicat, citat de Agerpres, în care a celebrat momentul. Ministrul Bogdan Aurescu a spus că „această numire confirmă calitatea experţilor români care ne reprezintă cu succes în cadrul instituţiilor europene şi contribuie la asigurarea unei prezenţe din ce în ce mai consistente a României în domenii de interes major de pe agenda Uniunii”.

După 9 ani, niciun alt expert român nu s-a mai calificat în acest cerc diplomatic al UE, pentru noua rotație.

Denisa Elena Ionete a ocupat timp de opt ani (1998-2006) funcţia de ofiţer de programe UNICEF în Gabon, Nigeria, Palestina şi Afganistan. Diplomata a mai fost funcţionar NATO (iunie 2006 - septembrie 2011) și şef al Unităţii Managementul Crizelor şi Situaţiilor de Fragilitate/Fragility and Crisis Management Unit (2011 - 2015) în cadrul Comisiei Europene.

Lista completă a noilor reprezentanți ai UE în lume, poate fi citită aici.