Senatul a adoptat, luni în unanimitate, proiectul de lege care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată. Mai exact statul ar urma să-și recupereze cheltuielile cu aducerea acestora în țară.

Lucrari in Senatul RomanieiFoto: AGERPRES

Proiectul de lege se aplică persoanelor urmărite internaţional pentru care a fost emis mandat european de arestare dar și persoanelor care au fugit în afara Uniunii Europene şi pentru care se desfăşoară procedura de extrădare.

De asemenea acesta mai prevede ca fugarul care se sustrage de la urmărire penală sau judecată să suporte cheltuielile de judecată prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).

Atunci când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv şi fuge din ţară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în ţară vor putea fi recuperate printr-o acţiune în instanţa civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniţia acţiunea.

Potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. În 2004, până în data de 9 aprilie, au fost aduşi 233 de fugari.

Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, decizional pe iniţiativa legislativă înregistrată în Parlament în procedură de urgenţă fiind Camera Deputaţilor