O postare despre candidatul PSD-PNL la Primăria București, una despre refugiații ucraineni și o poză cu propriul copil au fost penalizate de către Facebook care le-a marcat drept conținut nepotrivit și le-a retrogradat în fluxul afișat.

Utilizator FacebookFoto: Shutterstock

Situația a fost remarcată și de anteprenorul Dragoș Stanca care a subliniat, într-o postare pe Facebook, că „mai multe semnale indică din nou că algoritmii feed-ului Facebook s-au îmbătat azi noapte”.

„Sunt indicate aiurea ca fiind hărțuire, conținut sexual și alte bazaconii postări legitime”, a atras atenția Dragoș Stanca.

Prima care a atras atenția asupra situației a fost jurnalista Emilia Șercan care a semnalat că postarea în care amintea declarația lui Marcel Ciolacu despre Cătălin Cîrstoiu, în care îl numește „candidatul momentan”, a fost marcată de Facebook drept „bullying și hărțuire”.

„Probabil e ordin pe unitatea PSD-PNL ca orice postare despre candidații săi sau despre “PSD-PNL aceeași mizerie” să fie raportate de fermele de postaci, trolli și ce-or mai avea ei prin dotare”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Jurnalistul Adrian Mihălțianu a arătat, de asemenea, că o postare pe pagina de Facebook a PressOne despre chinurile prin care trec unii refugiați ucraineni în România a fost marcată de Facebook ca având „caracter sexual” și a fost retrogradată în flux.

„O postare despre refugiații ucraineni care-și refac cu greu viețile, sabotată de algoritmii unei platforme destinate promovării de fake news și de mizerii”, a atras atenția jurnalistul PressOne. „Abia aștept încă un seminar în care Facebook să ne explice cum luptă cu fenomenul și cât de mult le pasă lor de presa independentă”.

În cazul jurnalistei Corina Băcanu Călărașu, o fotografie alături de copilul ei a fost considerată nepotrivită de Facebook și retrogradată.

HotNews.ro s-a confruntat, de asemenea, cu astfel de probleme, fiind sancționată zilnic în mod eronat pentru postări „violente” sau cu „conținut explicit”, deși nu este cazul.