Fostul ministrul de externe Adrian Severin, in timpul mandatului caruia a fost incheiat Tratatul cu Ucraina, ii da replica presedintelui Traian Basescu pentru declaratiile de luni - potrivit carora rabda de prea mult timp obraznicia celor care "si-au dat tara pe nerasuflate" - si ii reaminteste ca, in 1997, a fost parte a Guvernului care l-a incheiat si a Parlamentului care l-a ratificat si atunci nu a exprimat nicio obiectie. Mai mult, atrage atentia ca tratatul a expirat in 2007 si basescu avea posibilitatea incheierii acestuia prin notificarea optiunii de a nu-l prelungi partii ucrainene.

"Daca tratatul ar fi fost pagubitor pentru interesul national, atunci din doua una: fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa, fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza", arata Severin intr-un comunicat de presa. El atrage astfel atentia asupra a "ceea ce domnul Basescu nu a spus, probabil pentru ca nu a citit Tratatul, sau pentru ca il orbeste furia impotriva oponentilor care ii critica politica", adica faptul ca Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani, cu posibilitate de prelungire.

Fostul ministru de externe explica posibilitatea de incetare a Tratatului, prin notificarea pe care ar fi putut-o trimite Romania partii ucrainene privind optiunea de a nu-l prelungi. Prin urmare, Severin crede ca declaratia lui Basescu este demagogica si nefondata, iar politica externe nu este, pentru presedintele Basescu, " sinteza intereselor nationale si instrumentul promovarii acestora", ci "o unealta de propaganda electorala interna".

Declaratia este daunatoare relatiei cu Ucraina si cu aliatii

Adrian Severin crede de asemenea ca declaratia presedintelui Basescu este profund daunatoare Romaniei in relatia cu Kievul si cu aliatii euroatlantici "pentru care tratatul respectiv a constituit un act de responsabilitate aducator de liniste si stabilitate regionala pe care l-au salutat la vremea respectiva". "Nu poti spune Ucrainei ca vrei relatii bune cu ea pentru ca in acelasi timp sa afirmi ca bazele juridice ale acestei relatii sunt strambe, iti sunt dezavantajoase si nu iti plac. Ce incredere poate avea Ucraina intr-un partener care priveste relatia cu ea din perspectiva perdantului infuriat?", se intreaba fostul ministru de externe, actual eurodeputat socialist.

Mai mult, Severin considera ca Basescu nu a facut nicio precizare privind aspecte concrete care sa-i sustina afirmatiile. "Daca singurul lucru care il deranjeaza este faptul ca Romania se afla in proces cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, trebuie spus ca acesta este unul din marile succese ale Tratatului, favorabil Romaniei. Fara tratat, Ucraina nu ar fi recunoscut competenta Curtii de la Haga de a interveni in problema delimitarii platoului continental din Marea Neagra si Romania ar fi fost lipsita de acest mecanism in solutionarea problemei. Totodata, posibilitatea de a recurge la justitia internationala nu a impiedicat Romania sa negocieze direct cu Ucraina, ci a oferit o baza mai solida pentru aceasta negociere, ea asigurand, in caz de esec al dialogului direct, un for de recurs", spune el.

Severin: Basescu isi simte sfarsitul aproape

Europarlamentaru subliniaza ca nimeni nu a obligat Romania sa actioneze la CIJ. "De altfel, daca domnul Basescu doreste, actiunea in fata Curtii poate fi retrasa si in acest moment. In cazul in care nu va fi retrasa, declaratia dansului slabeste insa forta de persuasiune a Romaniei in fata Curtii de la Haga, care ar urma sa ia decizia chiar in acest an", precizeaza Severin.

Cautand o explicatie la reactia presedintelui Basescu, Severin a gasit-o prin faptul ca presedintele "si-a pierdut autocontrolul". "Fie crede ca simpla desfasurare a summit-ului NATO de la Bucuresti ii aduce un avantaj de imagine atat de mare incat pe fondul acesta isi poate permite sa-si decredibilizeze oponentii politici, fie isi da seama ca politica sa externa cu scopuri electoraliste si continut populist e un esec si ca, intr-o forma sau alta, rezultatele summitului vor pune in lumina aceasta cruda realitate incat intelege sa atace preventiv", argumenteaza Severin.

In final, fostul ministru de externe isi mai explica pierderea cumpatului de catre presedinte prin faptul ca "el isi simte sfarsitul aproape".

Traian Basescu i-a acuzat - intr-un interviu acordat luni TVR - pe politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina ca nu au fost in stare sa apere interesul national. “Rabd de prea multi ani obraznicia unora care si-au dat tara pe nerasuflate, au lasat interesul national dupa usa cand au semnat Tratatul cu Ucraina", a declarat presedintele. Acuzatiile sale, desi nu a dat nume, se refera la presedintele din acea vreme, Emil Constantinescu, si la ministrul de externe Adrian Severin.