Un angajat al IKEA și alte șase persoane au fost reținuți de poliție. Anchetatorii îl acuză pe salariatul companiei că a făcut 55 de retururi false. Prejudiciul se ridică la aproape 90.000 de euro, potrivit Poliției Capitalei.

Magazin IkeaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Polițiștii au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară și 9 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Buzău și Brăila, într-un dosar penal de înșelăciune și fals informatic.

„În fapt, în perioada 1 martie 2021 – 15 noiembrie 2023, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, angajat în cadrul unui centru comercial, ar fi efectuat 55 de operațiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deși, comenzile inițiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive și în parte nereturnate”, a transmis Poliția Capitalei.

Bărbatul a fost angajat IKEA, iar prejudiciul a fost produs companiei fondate în Suedia, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

„Astfel, în 19 cazuri, bărbatul, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false, acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur și nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menționate. De asemenea, în 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicație care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienților săi”, potrivit Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București.

Banii aferenți returului ar fi fost livrați în conturile unor persoane, diferite față de cele care au plasat comenzile inițiale reale, potrivit anchetatorilor.

Totodată, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul ar fi creat o comandă folosind aplicațiile societății prejudiciate, pentru a emite un bon de comandă pe numele unei femei, în vârstă de 57 de ani, rudă a angajatului IKEA, mai arată polițiștii.

Comanda ar fi fost confirmată și inițiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi, tânărul ar fi procesat returul comenzii și ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor.

Prin cele 55 de operațiuni de retur produse/sume de bani, bărbatul reținut ar fi creat un prejudiciu companiei la care lucra în valoare de peste 440.000 de lei (circa 90.000 de euro).

„Probatoriul administrat a relevat faptul că bărbatul, cu sprijinul a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 57 de ani, ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia.

În vederea administrării materialului probator, la data de 11 aprilie 2024, au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate bunurile din comanda efectuată în numele femeii de 57 de ani”, potrivit Poliției Capitalei.

Bărbatul bănuit de retururi false și alte șase persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și fals informatic.