Primarul comunei buzoiene Cochirleanca, Nicolae Stancu, viceprimarul Dumitru Enache şi un angajat al primăriei din localitate au fost reţinuţi pentru 24 de ore după ce în cursul dimineţii de joi au fost duşi la audieri într-un caz ce vizează gestionarea defectuoasă a deşeurilor şi a apelor uzate, transmite News.ro.

Suspect reținutFoto: DreamsTime

Poliţiştii au descins, joi dimineaţă în comuna Cochirleanca din judeţul Buzău şi au făcut percheziţii la sediul Primăriei, al societăţii de salubrizare a comunei dar şi la domiciliile primarului, viceprimarului şi ale unor angajaţi ai societăţilor subordonate.

Cercetările au fost declanşate de către poliţişti şi procurori în baza unor reclamaţii făcute în urmă cu aproximativ un an.

Cele trei persoane au fost reţinute pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore urmând ca în cursul zilei de vineri procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat să solicite instanţei adoptarea altor măsuri preventive.

Gunoaie îngropate sau încendiate pe câmpurile din comună

Poliţiştii au primit reclamaţii potrivit cărora societatea de salubrizare a Primăriei Cochirleanca ar fi obţinut de la administrația locală un împrumut în bani cu scopul de a fi folosiţi la plata taxelor de depozitare şi neutralizare a deşeurilor la singura groapă ecologică din judeţ situată în comuna Gălbinaşi, însă, în fapt, gunoiul colectat de la populaţie nu ar fi ajuns niciodată acolo ci ar fi fost îngropat pe câmpurile din extravilanul comunei sau incendiat.

Există suspiciunea că în tot acest timp ce o parte din banii încasaţi de la populaţie pentru colectarea gunoiului şi cei obţinuţi cu titlu de împrumut de la Primărie ar fi intrat în buzunarele celor de la firma de salubrizare şi ai primarului, lucru care trebuie demonstrat de poliţiştii şi procurorii care anchetează cazul.

De asemenea, o altă parte a anchetei vizează reţeaua de canalizare din comună şi staţia de epurare aferentă care, deşi finalizate şi plătite din bani publici, nu ar fi funcţionale, iar apele uzate ar ajunge, în fapt, tot pe terenurile din comună.

Primarul, desemnat să candideze din nou din partea PSD

Primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, care candidează pentru un nou mandat, a fost condamnat recent cu amânarea executării pedepsei pentru că ar fi asfaltat mai multe drumuri comunale fără a mai aştepta autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea lucrărilor.

De asemenea, el a mai fost implicat într-un scandal în mandatul precedent, când l-a bătut chiar în Primărie, filmat de camerele de supraveghere, pe viceprimarul de la acea vreme, ambii fiind membrii ai aceluiaşi partid.

Nicolae Stancu este primar al comunei Cochirleanca din partea PNL şi se află la cel de al doilea mandat.

El a fost desemnat să candideze pentru un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie 2024, din partea PSD. (sursă foto Dreamstime)