Avocatul Kristian Winzer, care îl reprezintă pe Dumitru Buzatu, ține să precizeze că denunțul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui nu vizează infracţiuni de corupţie care ar fi fost săvârșite în Consiliul Judeţean Vaslui sau în PSD. Amintim că DNA a comunicat pentru HotNews.ro că Buzatu are calitatea de martor denunțător într-un dosar de corupție, fiind audiat cu o zi în urmă.

Dumitru Buzatu, liderul PSD VasluiFoto: Agerpres

Kristian Winzer, unul dintre avocații lui Buzatu, a acuzat pe Facebook „scenarii absolut elucubrante” în cazul audierii lui Buzatu la DNA Iași, în calitate de martor denunțător.

Apărătorul lui Buzatu spune că denunţul clientului său nu vizează pretinse infracţiuni de corupţie sau asimilate faptelor de corupţie din Consiliul Judeţean Vaslui, din anumite instituţii aflate în subordinea acestuia sau din cadrul organizaţiei judeţene sau centrale a PSD, ci „doar o infracţiune împotriva intereselor financiare ale UE, săvârşită exclusiv de către o entitate privată şi de către reprezentanţii în drept şi în fapt ai acesteia”.

„În contextul enunţării în spaţiul public a unor împrejurări sau scenarii absolut elucubrante şi a unor elemente faptice profund mincinoase şi lipsite de orice minim fundament real sau adevăr referitoare la motivul şi contextul prezenţei domnului Dumitru Buzatu la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi în cursul zilei de 9 aprilie, societatea noastră de avocaţi este împuternicită în mod expres de către domnul Dumitru Buzatu să comunice public punctul domniei sale de vedere. (...) Domnul Buzatu a fost audiat pe data de 9 aprilie în calitate de martor denunţător (în sensul dispoziţiilor articolului 19/Legea 68/2002 privind protecţia martorilor) într-o lucrare aflată la acest moment pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - ST Iaşi, care vizează în esenţă o infracţiune de folosire/prezentare de documente/declaraţii false dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri/active din bugetul UE sau bugetele administrate de aceasta ori în numele acesteia, cu consecinţe deosebit de grave”, spune avocatul.

Winzer a mai precizat că Dumitru Buzatu are calitatea de inculpat într-un singur dosar instrumentat de DNA, aflat în prezent în procedura camerei preliminare la Tribunalul Vaslui.

DNA a comunicat pentru HotNews.ro că în momentul de față Buzatu are calitatea de martor denunțător.

Potrivit legii, persoana care are calitatea de martor și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei.

Denunțul formulat de Dumitru Buzatu la DNA vine înainte ca Tribunalul Vaslui să se pronunțe în dosarul în care este inculpat asupra excepțiilor sale. Săptămâna viitoare, instanța din Vaslui va stabili dacă va începe judecata pe fond și dacă Dumitru Buzatu va rămâne în continuare în penitenciar sau măsura arestului preventiv va fi înlocuită cu una mai blândă.

Amintim că fostul baron PSD a fost prins în flagrant de DNA în septembrie 2023, când primea mită 1,25 de milioane de lei de la un om de afaceri.

CITEȘTE ȘI: