Înalta Curte de Justiție și Casație va trebuie să judece un conflict de competență după ce Tribunalul Militar a declinat miercuri competența de a judeca solicitarea cererea de DNA de a redeschiderea urmăririi penale faţă de doi foşti angajaţi din ISU Prahova, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor, unde opt oameni au murit într-un incendiu, relatează news.ro.

Complexul turistic Ferma Dacilor a fost mistuit într-un incendiuFoto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Anterior, o decizie similară a fost luată de Tribanulul Prahova, motiv pentru care judecătorii de la Curtea Supremă sunt chemați acum să stabilească ce instanță are competența de a judeca solcitarea.

„Admite excepţia necompetenţei după calitatea persoanei a Tribunalului Militar Bucureşti. Potrivit art.50 alin.1 C.pr.pen. declină competenţa de soluţionare a cererii de redeschidere a urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr.2850/C/2023 din 28.12.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, emisă în dos. nr.64/P/2020 (...) în favoarea Tribunalului Prahova. În temeiul art.51 alin.1 şi 2 C.pr.pen. trimite dosarul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă”, a decis, miercuri, Tribunalul Militar Bucureşti.

DNA a cerut redeschiderea dosarului după incendiul de la Ferma Dacilor

Dosarul care are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală” a fost înregistrat la Tribunalul Prahova, dar instanța a declinat competența de soluționare către Tribunalul Militar.

De acest dosar erau vizați fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al ISU Prahova Dumitru Elisei şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova, însă ulterior, conform datelor de pe portalul instanţelor de judecată, a apărut ca intimată în dosar şi Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor.

Elisei Tiberiu Dumitru a condus ISU Prahova şi s-a pensionat în anul 2021. Șeful DSU, Raed Arafat a dezvăluit public, după incendiul de la Ferma Dacilor, că pensionarea acestuia şi a unui alt fost şef din cadrul ISU Prahova nu s-a făcut „cu voia lor”.

Mai exact, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

„Fostul inspector șef al Inspectoratului Județean Prahova și fostul prim-adjunct al Inspectoratului Județean Prahova, care amândoi au plecat acum doi ani, nu au plecat, și vreau să subliniez, nu au plecat de voia lor. Deci ei au plecat în urma mai multor sesizări și în urma chiar ridicării accesului la documente clasificate, în urma unor constatări asupra activității lor în relație cu mai multe situații. Așa că plecarea lor atunci a arătat că ministerul a sesizat că sunt probleme, motiv pentru care ei au trebuit să treacă în rezervă”, a spus Raed Arafat.

Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL. Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment şi în schimb ar fi primit o masă de protocol.

Opt persoane au murit în urma unui incendiu

Un incendiu devastator soldat cu opt morţi, între care trei copii, s-a produs, în dimineaţa zilei de 26 decembrie 2023, la Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani.

Administratorii complexului turistic - Cornel Dinicu, Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie - sunt cercetați într-un dosar deschis imediat după tragedie. Ei sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Potrivit anchetatorilor, construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate" au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale.