GSP scrie povestea a mai mulți dintre scrimerii legitimați în România care au migrat în afara țării, fie cu burse sportive, fie cu burse de merit sau pe banii familiilor lor. Împreună cu 6 dintre ei, am analizat diferențele de mentalitate – cum sunt sportivii priviți în țări cu un sistem solid de educație față de cum sunt ei tratați și integrați în România.

Scrima RomaniaFoto: Facebook - Federatia Romana de Scrima

Concluzia e una îngrijorătoare pentru sportul românesc.

Tinerii urmează astfel trend-ul colegilor lor de la alte discipline care au avut șansa de a studia în străinătate – de exemplu, din baschet sau înot.

Plecați de la cluburi de stat sau particulare, una dintre categoriile de scrimeri care au ales să-și continue educația universitară în afara României este formată din cei care au primit burse sportive în urma unor rezultate excepționale obținute în calitate de cadeți sau juniori, la nivel internațional.

Niciunul dintre ei nu regretă că a făcut pasul spre educația într-o altă țară decât România, deși unii dintre ei se gândesc să revină acasă după încheierea studiilor. O parte dintre ei se vor concentra asupra avantajelor profesionale oferite de școala în străinătate, în timp ce alții sunt animați de visul olimpic – chiar dacă trăiesc și se antrenează în altă țară, își doresc să reprezinte România.

Citește mai mult pe gsp.ro