Europarlamentarul Vlad Gheorghe acuză că românii ar fi în continuare verificați pe aeroporturile Europei, fiind și el într-o astfel de situație, deși din 31 martie România a intrat în Schengen cu frontierele aeriene și maritime. El spune că va transmite plângeri oficiale Comisiei Europene și aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează pașapoartele.

Aeroportul Charles de Gaulle din ParisFoto: Trifuion | Dreamstime.com

Vlad Gheorghe a reclamat, pe Facebook, un abuz al autorităților unor state europene unde românilor le-ar fi verificate în continuare pașapoartele, în aeroporturi.

Europarlamentarul spune că a fost verificat și el, luni, 1 aprilie, la aterizarea în Paris, și nu ar fi primit nicio explicație: „Bâlbâiala polițiștilor interpelați de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acțiune de control de rutină. La insistențele mele au încercat să spună că vor verifica și alte destinații, nu doar pe cele românești, însă în tot aeroportul pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenții respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă țară europeană, schimbându-și povestea - „mergem, dar mai târziu, nu știm unde, ni se transmite de către superiori, așteptăm”. Culmea, așteptau controlând fiecare cetățean european care cobora din avionul de la București, o pură coincidență, desigur”.

El susține că a primit „numeroase mesaje” de la cetățeni români care ar fi fost verificați în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam și Munchen la coborârea din avioanele care veneau dinspre România.

Europarlamentarul mai spune că va transmite plângeri oficiale Comisiei Europene și aeroporturilor din statele membre unde românilor încă le-ar fi controlate pașapoartele și că va sesiza această situație și guvernului PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu.

România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen. Prima schimbare este că românii care călătoreasc în afara graniței, în state din Schengen, nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontieră. Conform autorităților, vor fi făcute însă controale aleatorii pentru depistarea celor care au acte false de călătorie, care sunt urmărite sau care au interdicţia de a părăsi ţara. Dacă în cadrul procedurilor de control nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria fără probleme, iar în cazul în care vor fi descoperite nereguli persoana în cauză va fi dusă în linia a doua de verificare, unde va fi clarificată situația.

La frontierele terestre, însă, controalele există în continuare pentru că Austria continuă să se opună aderării depline a României la Schengen. În 5 martie, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a insistat că trebuie mai întâi să vadă cum va decurge intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, din 31 martie, iar abia apoi se va gândi și la următorul pas, accesul cu granițele terestre: „Orice altceva este contraproductiv”.