Tânăra cu deficiențe psihice din județul Vaslui care ar fi fost agresată sexual de către tatăl le-a solicitat reprezentanților Centrului Școlar de Educație Incluzivă Negrești, unde este înscrisă, să locuiască acolo și în weekend-uri, când de regulă elevii merg acasă. „Sub nicio formă nu se va mai întoarce acasă”, au dat asigurări reprezentanții DGASPC Vaslui.

Satul Rafaila din VasluiFoto: Hotnews

Cazul tinerei de 20 de ani din județul Vaslui abuzată sexual de propriul tată a căpătat noi valențe după ce mama victimei și-a pus la zid propria fiică, acuzând-o că ea ar fi cea responsabilă de viol.

Dincolo de ancheta penală, autoritățile din Vaslui caută soluții pentru a o proteja de victimă. După ce li s-a sesizat cazul, la începutul lunii martie, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele tinerei și i-au stabilit domiciliu provizoriu la o bunică ce locuiește într-un alt sat. Ordinul de protecție a expirat după cinci zile. Luni, 25 martie, tatăl tinerei a fost arestat preventiv.

Aparent, victima era protejată de agresor. După arestarea tatălui, însă, mama tinerei a luat apărarea soțului, chiar dacă acesta a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu fata. „Nu este vinovat cu nimic. Ea e vinovată. El nu are nicio vină. Era pe șes cu vitele, iar ea l-a sunat să vină acasă. El a venit, a intrat în casă, unde ea era dezbrăcată. Nu și-a dat seama, el o crezut că sunt eu”, a declarat mama tinerei jurnaliștilor prezenți marți la Rafaila.

Mai mult, femeia susține că fiica ei ar fi trebuit să reclame o altă persoană, nu pe tatăl ei.

În fața acestui tablou, polițiștii dar și autoritățile de protecție socială au anunțat că victima nu mai poate fi lăsată în familie, pentru că siguranța ei este în pericol.

Fata de 20 de ani revenise în familie de aproximativ trei luni, până atunci aflându-se în grija unor asistenți maternali. Încadrată în gradul II de handicap, ea este înscrisă la Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Negrești, unde locuia în timpul săptămânii, mergând acasă doar în weekend-uri.

„Nu este o regulă ca în fiecare sfârșit de săptămână să meargă acasă, dar, în general copiii merg în familie. Dacă nu își doresc să meargă acasă, rămân în centru. Noi luăm toate măsurile pentru a-i proteja. Atunci când sunt acasă, nu mai avem control asupra lor. Când colegii mei au aflat ce s-a întâmplat cu această tânără, am acționat rapid, așa cum ne cer, de altfel, procedurile”, a declarat, pentru HotNews, directorul CSEI Negrești, Alexandru Istrate.

Oficialii DGASPC Vaslui au precizat că tânăra a ieșit din sistemul de protecție socială în anul 2023, la cererea ei.

Când au aflat de situația creată după arestarea tatălui pentru viol, oficialii DGASPC Vaslui au contactat CSEI Negrești pentru a se asigura că tânăra va fi în siguranță. „Avem garanția că în acest sfârșit de săptămână tânăra rămâne în centru, în sensul acesta a și făcut o solicitare în scris. Sub nicio formă nu se va mai întoarce acasă”, a precizat Romeo Crețu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au declarat că au fost identificate două persoane, din familia extinsă a tinerei, care și-au exprimat acordul de a o prelua, urmând a fi întocmite formalitățile în acest sens.

Bărbatul de 46 de ani este acuzat că a întreținut relații sexuale cu fiica sa timp de trei zile, în primul weekend al lunii martie, însă a fost arestat după trei săptămâni. Ancheta s-a desfășurat cu dificultate, având în vedere situația medicală a victimei.