Ministerul Muncii anunţă că, în anul 2023, au fost înregistrate la Inspecţia Muncii 511 petiţii privind hărţuirea sau discriminarea la locul de muncă, faţă de 137 înregistrate în 2014. Legea privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis, informează News.ro. „Angajaţii au dreptul să lucreze într-un mediu în care să fie respectaţi indiferent de sex, rasă, etnie sau orientare politică”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Hartuire la locul de muncaFoto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

„Conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii, în anul 2023 au fost înregistrate 511 petiţii privind hărţuirea sau discriminarea la locul de muncă. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 41 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparaţie, în urmă cu 10 ani, respectiv în anul 2014, erau înregistrate doar 137 de sesizări”, a transmis joi seară Ministerul Muncii.

Instituţia precizează că noţiunea de „violenţă şi hărţuire” acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea şi mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările şi urmărirea sau supravegherea.

„Noul cadru legal protejează atât angajaţii cât şi persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii şi ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum şi persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilităţile unui angajator”, au mai transmis oficialii Ministerului Muncii.

„Angajaţii au dreptul să lucreze într-un mediu în care să fie respectaţi indiferent de sex, rasă, etnie sau orientare politică. Observăm că sunt tot mai multe sesizări pentru hărţuire. Este nevoie ca măsurile să fie ferme, dar proporţionale cu gravitatea acestor abateri. Legea promulgată astăzi vine să creeze condiţiile pentru un mediu de lucru în care angajaţilor să li se respecte demnitatea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a fost promulgată joi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, pe 4 martie 2024.

Ce include noua lege

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru ratificarea Convenţiei 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii la locul de muncă, adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinţei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), la Geneva, pe 21 iunie 2019.

Actul normativ extinde noţiunea de „loc de muncă” astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă.

Noul cadru legal protejează atât angajaţii cât şi persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii şi ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum şi persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilităţile unui angajator.

O noutate este aceea că inclusiv comunicările online sunt circumscrise locului de muncă şi pot face obiectul actelor de hărţuire, mai indică sursa citată.

Convenţia OIM îmbunătăţeşte cadrul legal actual cu privire la:

- securitate şi sănătate în muncă;

- asigurarea inspecţiei şi investigarea cazurilor de violenţă şi hărţuire;

- justiţie (urmărire penală, asistenţă juridică);

- problematica de gen şi discriminare;

- sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale şi consiliere psihologică);

- protecţie socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piaţa muncii a victimelor etc.).