Într-un articol în Contributors, Vladimir Tismăneanu povestește cum l-a cunoscut pe Nicolae Manolescu. Autorul susține că marele critic literar, care a murit sâmbătă, va rămâne important și prin felul în care a înțeles să se plaseze la intersecția dintre ”literatură, istorie, și politică”, pe care Manolescu n-a evitat-o niciodată.

Nicolae ManolescuFoto: Inquam Photos / Saul Pop

În România confuză de imediat de după Revoluție, când autoritățile ex-comuniste erau, în bună parte, ostile democrației, cinci importanți scriitori s-au întâlnit pe aeroportul Otopeni în februarie 1990. Veneau din străinătate Dorin Tudoran și Vladimir Tismăneanu. Până de curând, fuseseră considerați ”dușmani ai regimului”.

Tismăneanu își amintește că el și Tudoran au fost așteptați la aeroport de către Octavian Paler, Dan Petrescu și Nicolae Manolescu. ”Ne-am împrietenit instantaneu”, spune Tismăneanu, acum profesor în Statele Unite.

Sîmbătă, 23 martie 2024, după ce a aflat despre moartea la 84 de ani a lui Nicolae Manolescu, Vladimir Tismăneanu a scris un scurt text pe platforma Contributors.ro, text intitulat ”Un mare democrat”.

În articol, Tismăneanu notează că ”Este o imensă pierdere pentru cultura umanistă românească. Vestea am primit-o acum un ceas de la Mircea Mihăieș. Încerc să-mi adun gândurile și să spun cateva lucruri ce-mi par adevăruri esențiale”.

”Nicolae Manolescu scria elegant, cu sobră luciditate. Opera, precum Alexandru Paleologu, cu ipoteze de lucru. Refuza orice dogmatism. Era structural un liberal. Pur și simplu, liberalismul îi curgea prin vene”.

”Intuia perfect legătura dintre literatura, istorie, etică și politică. A fost un modern și a încurajat modernismul si postmodernismul. Nu suporta pășunismele, primordialismele, esențialismele”, a mai scris Tismăneanu despre Manolescu. Articolul integral aici.