Primarul din Urziceni, Constantin Sava, a fost amendat de CNCD cu 10.000 de lei în cazul declarațiilor făcute cu referire la femeia care a născut, anul trecut, pe trotuar în fața maternității.

O femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului din UrziceniFoto: Captura video

CNCD a decis că sunt întrunite elementele pentru încadrarea faptei la discriminare, potrivit unui comunicat al Instituției.

Ce declarații a făcut primarul din Urziceni

Chiar dacă a calificat drept regretabilă situația de la Spitalul din Urziceni, unde o femeie a născut pe trotuarul din fața unității spitalicești, primarul orașului, Constantin Sava, a ținut să aducă în discuție faptul că este vorba de o femeie „cu handicap”, de etnie romă care „nu știe de capul ei”.

Totul s-a petrecut în timpul unei discuții cu un reporter Antena 3, care i-a atras atenția că nu au relevanță toate aceste lucruri aduse de el în discuție. În replică, primarul a spus că nu a înțeles ce a vrut să spună.

Constantin Sava a fost ales primar sub sigla PNL. El a condus filiala Urziceni a liberalilor până anul trecut când a fost schimbat de conducerea partidului.

Iată mai jos dialogul dintre reporterul Antena 3 și primarul din Urziceni:

Reporter Antena 3: Ați văzut solicitarea ministrului Rafila având în vedere cazul de la Urziceni. În primul rând cum vi se pare dvs. ce s-a întâmplat acolo?

Primar: Este o chestiune, Doamne ferește, regretabilă, că s-a întâmplat așa ceva. Rămâne să văd ce înseamnă ancheta internă făcută de oamenii domnului ministru și atunci vedem ce dispunem.

Ministrul a cerut demiterea managerei...

Dacă este de vină Ministerul? Aștept un rezultat al anchetei, după care cu mare drag vă spun despre ce e vorba..

Cum ar putea fi de vină ministerul?

Nu știu, să vedem, lipsa medicilor.

Înțeleg că Spitalul figurează că are secție de Ginecologie.

Da, fără doctori.

Înțeleg că nu aveți medici ginecologi, dar cine era de gardă, de ce nu i-a oferit nimeni acestei femei asistență medicală, având în vedere că era în travaliu?

Din ce știu eu, până să aflu și să văd ancheta, știu că femeia are un handicap, mă rog, Doamne ferește. Este surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că este de etnie rromă. Întrebarea mea este de ce medicii de familie, care iau bani cu lopata, nu înregistrează toți oamenii și toți bolnavii din toate localitățile țării ăsteia să vedem cum este. Mai ales, o mamă care trebuie să nască și cu copil mic. Medicii de familie si-a înregistrat cu miile acesti oameni, iar acești oameni care nu știu carte sau surdo-mut. de ce nu merg după ei, gata, ți-a venit timpul, mergi la internare. Săraca asta dacă nu știe de capul ei... ei de aici din Bărbulești asta nu are nicio relevanță chestia asta.

De ce dumneavoastră vorbiți despre faptul că este de o anumită etnie și are o anumită dizabilitate, ce conteză acest lucru?

Tocmai de asta spun, că nu contează că ești român, ești neamț, ești ungur. E vorba de un caz social, de un om.

Dumneavoastră ați făcut referire la etnia ei și dizabilitatea pe care o are. Vorbim despre o femeie care a ajuns la un spital din subordinea dvs...

N-ați înțeles ce vreau să spun.

O tânără de 24 de ani a născut anul trecut pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni din județul Ialomița. Imagini cu femeia care a dat naștere unei fetițe sănătoase au apărut pe rețelele de socializare. O anchetă a fost declanșată la unitatea medicală. Un ambulanțier care a sosit la fața locului povestește că femeia nu a fost primită la camera de gardă, deși travaliul se declanșase cu 15 minute înainte, iar personalul a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță pentru a o transporta la o altă unitate medicală.