Fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş, care a fost extrădat marți din Germania pentru a executa în România pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru luare de mită, a ajuns, miercuri, la Penitenciarul Rahova, potrivit News.ro.

Cătălin Cherecheș a fost predat autorităților româneFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

Cătălin Cherecheş care a ajuns în România marţi seară, sub escortă, a fost dus de la frontieră direct în Penitenciarul Arad, unde și-a petrecut noaptea în carantină într-o cameră cu alţi deţinuţi aflaţi tot în carantină.

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi a ajuns în România, prin Vama Nădlac, marţi seară, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.

În imaginile transmise de televiziunile de știri, fostul primar a apărut zâmbind, în timp ce trecea din mașina autorităților române într-o mașină a Administrației Naționale a Penitenciarelor, în punctul de frontieră Nădlac II.

Răzvan Doseanu, unul dintre avocații lui Cherecheș, a spus că, potrivit documentelor transmise autorităților germane de către Ministerul român al Justiției, fostul primar va fi dus mai întâi la Penitenciarul Rahova, unde va fi ținut în perioada de carantină de 21 de zile.

De la Rahova, va fi dus la Penitenciarul Aiud, unde ar urma să stea un an, iar de acolo, la Penitenciarul Baia Mare.

„În documentele trimise autorităților germane, autoritățile din România au indicat și celula în care va fi deținut, suprafața acesteia, numărul de persoane din celulă. Rămâne de văzut dacă vor fi și respectate condițiile de detenție”, a afirmat avocatul, la Digi 24.

Apărătorul lui Cherecheș a anunţat că va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, menţionând contestaţia în anulare la Curtea de Apel Cluj, conform News.ro.

Ministrul Justiției a mulțumit autorităților române și germane

„Justiţia din România se înfăptuieşte până la capăt, aşa cum v-am promis. Astăzi, fugarul Cătălin Cherecheş a fost adus în ţară. Fostul primar din Baia Mare va executa pedeapsa de cinci ani în penitenciarul din România”, a declarat miercuri Alina Gorghiu într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Ministrul Justiției a adăugat că a fost o muncă de echipă şi a mulţumit autorităţilor implicate, române şi germane.

„Le reamintesc celor care încă mai cred că pot scăpa de justiţie că o să-i aducem acasă, mai devreme sau mai târziu. Anul acesta am adus în ţară aproape 200 de fugari. Nimeni, dar nimeni, nu este mai presus de lege”, a mai spus Gorghiu.

Precizările Procuraturii din München

Procuratura Generală din München a transmis, pentru HotNews.ro, că fostul primar a fost predat autorităților române marți dimineață, la ora 10.40.

  • „În această chestiune, vă pot confirma că persoana urmărită a fost predată azi, la ora 10.40, autorităților austriece, pentru trimiterea în România, în zona punctului de trecere a frontierei Freilassing. Nu avem informații despre ruta de transport ulterioară și ora estimată a sosirii în România. Procedura de extrădare aici (n.r. -în Germania) s-a încheiat acum”.

Procurorul general din München: „Sunt bucuros că sprijinim sistemul de justiție din România atât de rapid și eficient”

În 13 martie, Parchetul General din Munchen a decis extrădarea lui Cătălin Cherecheș, la solicitarea autorităților din România.

  • „Sunt bucuros că sprijinim sistemul de justiție din România atât de rapid și eficient în lupta lor împotriva corupției. Acest caz demonstrează că este esențială o cooperare între autoritățile judiciare europene pentru un succes în aplicarea legii”, a spus procurorul general din München, Reinhard Röttle, conform unui comunicat transmis de HotNews.ro

În comunicatul transmis HotNews.ro, Procuratura Generală din Munchen amintea că primarul Cătălin Cherecheș, condamnat la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, s-a deplasat în noiembrie 2023 în Germania, înainte de executarea sentinței.

„Procuratura din München a luat imediat măsuri de căutare care au dus la arestarea sa în Augsburg pe 28 noiembrie 2023. La 13 martie 2024, Parchetul din München a aprobat extrădarea în România”, aminteau autoritățile germane.

În noiembrie anul trecut, fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș a reușit să fugă din țară, prin Vama Petea, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, el folosind cartea de identitate a unui văr.