Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o reţea formată din cetăţeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi acuzați că au adus din Bulgaria, cu barca, sute de migranţi care erau transportați apoi spre vestul ţării în maşini de marfă sau de teren, viaţa fiindu-le pusă permanent în pericol. Fiecare migrant le plătea traficanților cel puţin 4.000 de euro.

​Poliţişti de frontieră români, în misiune de salvare a unor migranţi în MediteranaFoto: politiadefrontiera.ro

Procurorii DIICOT - structura centrală au făcut, marţi, 33 de percheziţii în cinci judeţe, fiind vizaţi membrii unei grupări care a încercat să introducă şi să scoată ilegal din România sute de migranţi. Ancheta vizează infracțiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.

Conform DIICOT, la începutul anului 2023, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi care, contra unor sume de bani, au adus ilegal și au scos migranți din România.

Cum funcționa gruparea de trafic de migranți

Procurorii spun că gruparea identifica migranţi de origine arabă care doreau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania. Ulterior, membrii grupului preluau migranţii cu barca de pe malul bulgăresc al Dunării, îi introduceau ilegal în România, în zona judeţului Dolj, şi îi transportau cu maşini de marfă către vestul ţării.

Migranţii erau cazaţi câteva zile în zona Timişoara-Arad, apoi erau preluaţi de alţi şoferi şi îmbarcaţi în mașini mari de transport marfă, în încercarea de trecere a graniţei spre ţări din vestul Europei.

„Transportul iniţial, de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranţi, ascunşi printre mărfuri, viaţa acestora fiind pusă permanent în pericol pe durata deplasării. Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre şoferi (membru al grupului infracţional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranţilor”, spune DIICOT.

Membrii grupării ar fi cerut şi primit între 4.000 de euro şi 5.000 de euro pentru fiecare migrant, sumele obţinute fiind ulterior împărţite în funcţie de poziţia deţinută în ierarhia grupului şi de gradul de implicare în activitatea infracţională. Pentru ascunderea provenienţei ilicite, banii au fost investiţi în autoturisme de lux şi în locuinţe.

În cursul anchetei au fost documentate 20 de transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă şi să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranţi.