Gabriel Resources a emis un comunicat foarte dur după ce România a câștigat la ICSID în Dosarul Roșia Montană, compania spunând că vrea să își exprime „dezacordul ferm” față de decizie și susținând că aceasta este „total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”.

Sediul Băncii Mondiale și ICSIDFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Considerăm că decizia „este profund eronată”, a spus și Anna El-Erian, președinte al Gabriel Resources, potrivit unui comunicat de presă al companiei listate la bursă.

Compania analizează decizia tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID.

Reacția a venit după ce România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari. Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.

Reacția Gabriel Resources: Decizia este profund eronată

Comunicatul companiei: „Gabriel Resources Ltd. (TSXV:GBU) anunță că Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale a emis astăzi (vineri) o decizie prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu, cererile de arbitraj depuse de companie împotriva Guvernului României în legătură cu investițiile sale în proiectul minier de aur și argint de la Roșia Montană.

În plus, Tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru onorariile și cheltuielile juridice suportate în legătură cu apărarea sa în arbitraj. Sentința este obligatorie pentru părți.

Gabriel a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului guvernului român de a acționa în ceea ce privește autorizarea proiectului Roșia Montană.

Compania își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri.

Compania analizează decizia tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID.

Anna El-Erian, președinte al Gabriel Resources, a declarat: `Considerăm că decizia majorității este profund eronată. Așa cum a arătat arbitrul cu opinie divergentă, intervenția politică susținută a guvernului român în drepturile contractuale ale lui Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opțiunile, dar ne grăbim să menționăm aprecierea noastră sinceră față de acționarii noștri pentru sprijinul și răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit. Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoștința față de conducerea noastră onestă și perseverentă și față de echipa noastră de angajați, din România și din străinătate, care și-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor dezvoltării proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul țării.`

Dragoș Tănase, CEO al Gabriel Resources, a declarat: `Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga Românie. Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași.`”

Citește și: