De la inchiderea unor strazi si alinierea unor lunetisti, pana la prinderea cainilor vagabonzi, Romania si-a intarit securitatea in capitala Bucuresti, in vedera summitului NATO de saptamana viitoare, scrie Washington Post, citat de RADOR, intr-un articol dedicat evenimentului din 2-4 aprilie.

Intrunirea de la 2-4 aprilie este evenimentul de cea mai mare anvergura gazduit vreodata de Romania. Hotelurile au fost rezervate pentru cei 3.000 de delegati, inclusiv presedintele SUA, George W. Bush, si presedintele rus, Vladimir Putin, precum si aproximativ 3.500 de jurnalisti.

Escadroane de muncitori au cosmetizat frenetic orasul de obicei tern - plantand paturi de flori, amplasand noi indicatoare cu numele strazilor si vopsind unele fatade din centru.

Dar atentia organizatorilor evenimentului s-a concentrat de fapt asupra asigurarii securitatii oaspetilor importanti ai Romaniei - iar aceasta s-a realizat la scala masiva.

Avioane de lupta cu reactie si nave de lupta sunt in standby, in Romania si Bulgaria invecinata, ambele numarandu-se intre cei mai noi membri ai NATO. Autoritatile au adus specialisti in razboi chimic si biologic, scafandri si mii de cadre suplimentare.

Ofiterii de politie au inceput deja sa patruleze pe arterele principale ale Bucurestiului, multe deja eliberate de masinile parcate si traficul de obicei aglomerat al orasului.

Unele sectoare ale Bucurestiului planifica interzicerea vanzarii de alcool in timpul summitului. Pubelele au fost scoase si canalele au fost sigilate, de-a lungul rutelor oficiale ale summitului.

O masura mai discutabila, cainii vagabonzi au fost ridicati cu zecile, ei fiind o mostenire a politicii din perioada comunista, cand mii de oameni au fost evacuati din casele lor, in anii 1980, si mutati in apartamente de bloc.

Multi caini ai gospodariilor au fost abandonati in strada, ca urmare.

Restrictii suparatoare

Intrunirea va avea loc in emblematicul Palat al Parlamentului din Bucuresti, produsul gargantuan al viselor megalomane ale dictatorului din perioada comunista, Nicolae Ceausescu, care slujeste acum drept principala atractie turistica a orasului.

Pe agenda summitului se afla tensiunile din alianta privind misiunea sa din Afganistan si potentiala desfasurare de trupe suplimentare aici. Sefii celor 26 de state membre ale NATO ar putea conveni totodata asupra continuarii largirii, prin includerea Croatiei, Mecedoniei si Albaniei.

Pentru cei doua milioane de locuitori ai capitalei, summitul impune deja sacrificii, restrictiile concentrand traficul in zonele periferice ale Bucurestiului.

"Dureaza o vesnicie sa ajungi in centru... Nu vom fi linistiti pana nu se termina", spunea Florica Gheorghe, pensionar de 77 de ani.

Cu peste 9.000 de locuitori pe kilometru patrat, Bucurestiul este unul din cele mai aglomerate si poluate orase din Europa. Aproape un milion de masini sunt prinse zilnic in traficul greoi de-a lungul principalelor bulevarde, majoritatea strajuite de cladiri degradate.

Oficialitatile spera ca summitul va lua ochii turistilor straini si va propulsa popularitatea orasului. "Daca am putut organiza Festivalul mondial al tineretului in anii 1950, nu vad de ce nu am putea organiza un summit NATO acum", spunea presedintele Traian Basescu jurnalistilor straini, saptamana aceasta.