Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că numai în acest an au fost aduşi în ţară 131 de fugari, adică o medie de două persoane în fiecare zi, şi a fost iniţiat un proiect de lege care a trecut de transparenţa decizională şi va ajunge în curând în Parlament, prin care fugarilor aduşi înapoi în România li se va cere decontarea cheltuielilor pentru repatriere. Aceasta în condiţiile îm care statul român cheltuie 10 milioane de lei pe an pentru aducerea lor în ţară.

Interlop retinut (arhiva)Foto: Agerpres

„Anul acesta au fost aduşi în ţară 131 de fugari, în medie doi fugari pe zi. Ieri, pntru că zilnic mă uit pe date, ieri ne-au sosit în ţară doi fugari din Olanda. Unul condamnat pentru tentativă de omor şi uui condamnat pentru furt. Astăzi trebuie să sosească un alt fugar pe care îl aducem din Germania. Motivul invocat de aceste persoane care fug din ţară este acela că nu sunt condiţii umane în penitenciarele din România, de aceea nu şi-ar ispăşi pedeapsa în ţară. Însă, vă asigur că sunt respectate toate condiţiile la nivelde CEDO, condiţiile din penitenciare”, a declarat, marţi seară, la Radio România Actualităţi, ministrul justiţiei Alina Gorghiu, potrivit News.ro.

Gorghiu afirmă că sunt foarte mulţi fugari în Italia, printre aceştia fiind şi nume sonore.

„La nivel european, mandatul de aducere în ţară, de predare a lor sau extrădare este undeva, în ultimele 9 luni, de când sunt eu la minister, de peste 90%. Dra sigur că mai avem breşe, portiţe, cum este cazul Italiei unde sunt încă câteva nume de condamnaţi la închisoare, nume sonore care au reuşit să amâne întoarcerea lor în ţară pentru executarea pedepsei. Însă pot să vă spun că este un neadevăr pentru că sistemul penitenciar din România a trecut prin schimbări majore în ultimii ani, s-au făcut investiţii”, a precizat Gorghiu.

Românii trebuie să ştie că deciziile de extrădare le iau magistraţii din ţările în care se află fugarii, a subliniat ministrul Justiţiei.

„Ceea ce trebuie să ştie românii este că aceste extrădări se fac de către instanţele din ţara în care se află fugarul. Dacă a fugit în Italia, instanţa din Italia decide, dacă a fugit în Olanda, instanţa din Olanda decide, iar judecătorii de acolo sunt cei care au ultimul cuvânt. Aproape în fiecare caz ni se cer rapoarte despre condiţii şi le trimitem”, a spus Gorghiu.

Alina Gorghiu: „Fugarii României costă foarte mult. Statul român scoate din visterie sume colosale”

Ministrul Justiţiei a mai precizat că două noi penitenciare vor fi construite în România.

„Am reusit să semnăm construcţia de două noi penitenciare. În 2004 a fost Centrul educativ de la Buziaş, de atunci România nu a mai construit nimic. Acum am semnat unul la Prahova, unul la Buzău, deja sunt şantierele în teren”, a afirmat Alina Gorghiu.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu repatrierea fugarilor, statul român cheltuie 10 milioane de lei pe an.

„Fugarii României costă foarte mult. Statul român scoate din visterie, prin MAI, sume colosale. Anul trecut peste 10 milioane de lei a plătit statul român pentru a aduce fugarii în ţară. La fel în 2022 şi în 2021. Asta însemană să ne gândim să vedem cum facem legislativ să îi recuperăm. Dacă fugarul a avut bani să fugă din ţară, înseamnă că are bani şi să se întoarcă. Nu trebuie să plătească statul român pentru întoarcerea lui în ţară. Proiectul a ieşit din transparenţă decizională, urmează să ajungă în Parlament”, a adăugat Alina Gorghiu.