Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că a discutat cu omologul său italian despre ”practica unor cetăţeni condamnaţi definitiv, care fug de aplicarea legii române şi găsesc portiţe legale în legea italiană pentru a face acest lucru”. Amintim că Italia a devenit în ultimii ani refugiul unor fugari celebri ai României care încearcă să scape de închisoare, pe lista acestora fiind fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, omul de afaceri Dragos Săvulescu sau Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu.

Dragos SavulescuFoto: Agerpres

Cătălin Predoiu spune, într-un comunicat de presă, că s-a întâlnit recent cu ministrul italian de Interne, stabilind să dezvolte cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și a traficului de ființe umane, prin schimb de experiență, schimb de informații și acțiuni operative directe, comune, de combatere a crimei organizate.

„Creștem numărul de polițiști români alocați acestei cooperări cu polițiștii italieni pentru a identifica ce membri ai crimei organizate își desfășoară activitatea infracțională pe teritoriul României. Aceste măsuri vor contribui direct la siguranța cetățenilor români.

Pentru noi, legătura cu polițiile naționale din alte state membre ale UE, cum e și cea italiană, reprezintă o investiție în capacitatea de luptă a Poliției Române cu crima organizată”, susține Predoiu.

Potrivit acestuia, au fost discuții și cu conducerea Academiei de Poliție de la Roma pentru colaborarea cu Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, astfel încât să crească numărul de polițiști români care vor face schimb de experiență cu omologii lor italieni.

Cătălin Predoiu spune că a discutat cu ministrul de interne italian și despre practica unor cetățeni condamnați definitiv, „care fug de aplicarea legii române și găsesc portițe legale în legea italiană pentru a face acest lucru”: „Respectând independența tuturor magistraților europeni, am subliniat faptul că reglementările europene stabilesc fără echivoc principiul recunoașterii hotărârilor judecătorești definitive în cadrul Uniunii Europene. Ministrul italian și-a exprimat acordul cu privire la aceste puncte de vedere și am convenit să menținem acest subiect pe agenda noastră comună”.

Italia a devenit în ultimii ani - alături de Grecia - refugiul unor fugari celebri ai României care încearcă să scape de închisoare.

Exodul condamnaților definitiv din România către Italia era până în 2021 o garanție că scapă de închisoare în baza unei legi permisive. După ce norma a fost modificată, condamnații români își premeditează fuga prin obținerea rezidenței și deschiderea unor afaceri pe teritoriul italian, a scris Europa Liberă.

Pe lista fugarilor celebri care și-au găsit refugiul în Italia se află: fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragos Săvulescu, Mario Iorgulescu, Alina Bica, fostul europarlamentar Marian Zlotea, Cornel Bogdan Popa, fost director în Primăria Capitalei, şi omul de afaceri Romeo Albu, ultimii doi condamnați în dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu.