​Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, pentru HotNews.ro, că verifică dacă directorul Bibliotecii Naționale a României (BNaR), Adrian Cioroianu, a încălcat legea atunci când a divulgat conținutul cererii pe care jurnalista Emilia Șercan a făcut-o instituției pe care o conduce fostul ministru de externe.

Raluca TurcanFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Raluca Turcan susține că, din perspectiva relației cititor - director, Adrian Cioroianu a greșit.

„Sunt două perspective: una de legalitate și una de corectitudine în relația cititor-director de instituție în speța aceasta. Din perspectiva legalității, o să verific dacă există o problemă de încălcare a legii, iar din perspectiva corectitudinii cred că această afirmație nu trebuia făcută în mod public de domnul Cioroianu”, a spus pentru HotNews.ro. ministrul Culturii.

Adrian Cioroianu este directorul BNaR din septembrie 2021, atunci când Ministrul Culturii de la acea vreme, Bogdan Gheorghiu, l-a numit manager interimar.

Raluca Turcan, despre temperatura din BNaR: „E o problemă mai veche”

În legătură cu subiectul de la care a pornit disputa dintre Cioroianu și Șercan, și anume temperaturile mici care se înregistrează în aceste zile la BNaR, Raluca Turcan spune că este vorba despre o investiție care trebuie făcută.

 • „Temperatura din Biblioteca Națională a României este și temperatura din Ministerul Culturii și este generată de o defecțiune tehnică. Din păcate, cu toții stăm în frig acolo.
 • E o problemă mai veche, de ani de zile. În toată instituția iarna este frig și vara este cald și evident că așa cum am încercat să rezolv tot felul de probleme pe care le întâlnesc în domeniul culturii, o să încerc să rezolv și această chestiune. Dar este nevoie de o investiție, iar investiția se face prin licitație”, a precizat Turcan, care a adăugat că investiția trebuie făcută de BNaR și că va urmări cum se desfășoară lucrurile pentru ca problema să fie rezolvată.

Emilia Șercan îl acuză pe Adrian Cioroianu că a încălcat legea

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat vineri pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, că a încălcat legea GDPR divulgând conținutul cererii pe care a făcut-o instituției pe care o conduce fostul ministru de externe privind digitalizarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

 • „Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR) și a divulgat-o public.
 • A divulgat public o informație pe care a obținut-o exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informația nefiind publică și nici destinată publicității”.

Jurnalista a precizat ce se scrie în cererea pe care a făcut-o către instituția condusă de Adrian Cioroianu.

 • „Pe solicitarea-tipizată pe care am trimis-o la BNaR pentru digitalizarea acestei teze scrie următoarele: „Biblioteca Naţională a României este operator de date cu caracter personal, înregistrat cu nr. 1375/15.10.2004. Conform Legii nr. 677/21.11.2001, Biblioteca Naţională a României garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal furnizate de utilizatori în cererile adresate instituţiei”.
 • În Politica Bibliotecii Naţionale a României privind protecţia datelor cu caracter personal scrie următoarele: "Biblioteca Naţională a României (BNaR) este preocupată de siguranţa datelor cu caracter personal pe care dumneavoastră ni le oferiţi pentru a putea avea acces la serviciile noastre.
 • Politica privind securitatea şi protecţia datelor cu caracter personal promovată de Biblioteca Naţională a României şi prezentată pe acest site se aplică în cazul tuturor interacţiunilor dintre BNaR şi dumneavoastră”. Potrivit acestui document, pe lista datelor cu caracter personal care include o parte sau toate datele pe care le colectează Biblioteca Națională a României despre o persoană se numără inclusiv 'proiectul pentru care solicitați documentele / bibliografia'”, a scris Emilia Șercan.

Emilia Șercan a subliniat că informațiile din cerere nu reprezintă o informație publică și este protejată de Regulamentul General privind Datele Personale (GDPR).

Cum a pornit conflictul Adrian Cioroianu-Emilia Șercan

Vă reamintim că după ce jurnalista Emilia Șercan a reclamat că în sălile Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade, directorul instituției, Adrian Cioroianu, a atacat-o pe aceasta și, mai mult, a făcut public, pe Facebook, ce informații a cerut de la bibliotecă.

Temperaturi de 16 grade în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale

 • „În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta.
 • Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcaţi mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în Bucureşti, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade”, a scris jurnalista pe Facebook.

Din cauza frigului, o singură sală de lectură este deschisă, la etajul I.

 • „Activitatea a fost mutată la „economie” pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele şi e mai cald decât la „literatură”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade. Cam asta sunt condiţiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plăteşte peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găseşte bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naţionale.
 • Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învăţare. Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau şi câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulţi dintre ei erau studenţi străini, deprinşi să înveţe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toţi. Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeţi în poze, cu hainele groase de stradă pe ele.
 • Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situaţia în care stau cititorii şi angajaţii instituţiei. „Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”, a relatat Șercan.

Adrian Cioroianu o acuză pe Emilia Șercan că minte: „Ar trebui să vă fie ruşine”

În replică, directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, a acuzat-o pe jurnalistă că minte:

 • „Ca de atâtea ori, diseminaţi minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât şi la adresa mea. Ar trebui să vă fie ruşine - deşi n-aş paria că aveţi astfel de scrupule. O să aveţi altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveţi laşitatea de a evita o dezbatere faţă în faţă cu mine, aşa cum vă propun public de mult!
 • Dar tot n-o s-o puteţi evita la infinit. Şi atunci vom vedea a cărui mască va cădea (...) Minţiţi când legaţi temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, "urcă" la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voinţa directorului, ci prin legile fizicii) cât şi vara (deseori, prin suprafaţa vitrată, efect de seră).
 • De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalaţia de răcire e depăşită demult. Deci: dvs ori n-aţi intrat în clădire înainte de 2021 (şi v-a adus recent vreun bizar magnetism), ori aveţi vreo frustrare legată de angajaţii actuali sau de mine.
 • Minţiţi când daţi de înţeles tot felul de prostii legate de spaţiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toţi cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naţionale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc.
 • NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători. Doamnă Şercan, v-o spun amical, ca să nu ziceţi că vă ameninţă cineva: nu veţi putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărţile pe masă, cu prezentul şi cu trecutul său.
 • Până atunci puteţi da cât vreţi cu pietre, dar să nu uitaţi că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!”.

Pe același subiect: