Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că cetăţenii nu sunt prea preocupaţi faţă de soarta politică a şefului statului, Klaus Iohannis, după ce acesta îşi va încheia mandatul, dar că, din punct de vedere politic, nu ar strica o minimă transparenţă din partea Cotroceniului cu privire la anumite intenţii, relatează Agerpres.

Kelemen Hunor pleaca din guvernFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu cred că cetăţenii sunt prea preocupaţi de soarta politică a domnului Iohannis după ce îşi termină mandatul. Eu mă întâlnesc cu foarte mulţi oameni, dar nimeni nu m-a întrebat: 'oare ce se va întâmpla cu domnul Iohannis după ce îşi termină mandatul?'. Asta nu este o prioritate pentru cetăţeni. Eu, ca om politic, încerc să fiu atent la priorităţile cetăţenilor (...) Dar eu am observat că cetăţenii nu sunt îngrijoraţi deloc, nu intră în fibrilaţie la acest subiect”, a declarat presei Kelemen Hunor, întrebat la Sângeorgiu de Pădure despre posibilitatea ocupării de către Klaus Iohannis a unor funcţii la vârful Uniunii Europene sau NATO.

Kelemen Hunor consideră că, totuşi, atunci când este vorba despre intenţia de ocupare a unor funcţii extrem de importante, cum este cea de secretar general al NATO, ar fi nevoie măcar de o minimă transparenţă.

„Cei care au o putere foarte mare în a lua deciziile au zis că îl susţin pe Mark Rutte, că Mark Rutte e bun sau nu e bun, e o altă discuţie. Dar iarăşi, deocamdată, avem zvonuri. Ştim că ambasadorul de la NATO i-a anunţat pe ceilalţi ambasadori, informal, că România îl va propune pe preşedintele Iohannis, dar cei de la Cotroceni n-au confirmat, n-au infirmat, au zis că ei nu comentează astfel de ştiri. Lipseşte transparenţa în totalitate”, a adăugat Kelemen Hunor.

„Când vrei să ocupi o funcţie importantă, o minimă transparenţă nu strică, fiindcă până la urmă e vorba despre o funcţie extrem, extrem de importantă”, a subliniat liderul UDMR.

Amintim că România a notificat aliații NATO pe 22 februarie că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței după ce SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.