România şi Italia au un angajament politic privind posibilitatea ca persoane condamnate în ţara de origine să execute pedeapsa în acel stat, însă sunt și „aspecte” care depășesc sfera Executivului, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni. Amintim că Italia a devenit în ultimii ani refugiul unor fugari celebri ai României care încearcă să scape de închisoare, pe lista acestora fiind fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, omul de afaceri Dragos Săvulescu sau Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu.

Dragos SavulescuFoto: Agerpres
  • „Cele două guverne sunt complet conştiente de situaţia fugarilor, dar nu doar fugari. Aş vrea să subliniez şi care este principala noastră preocupare aici, anume condiţiile de detenţie pentru cetăţenii italieni care sunt în închisori din România.
  • Noua declaraţie comună pe tema consolidării Parteneriatului Strategic, care a fost adoptată de către cei doi premieri, include şi un angajament politic, pentru că vorbim de chestiuni judiciare şi trebuie să respectăm, evident, independenţa şi autonomia Justiţiei şi să permitem implementarea corectă a regulamentelor UE privind cooperarea în domeniul dreptului penal şi executarea pedepselor. Dar există un angajament politic privind posibilitatea ca persoane condamnate în ţara de origine să execute pedeapsa în ţara de origine”, a spus ambasadorul Italiei la Bucureşti.

Diplomatul a explicat că acest lucru înseamnă aducerea în România a persoanelor condamnate de instanţele române pentru infracţiuni economice, financiare sau, de exemplu, pentru corupţie.

„Pe de altă parte, este vorba să fie lăsaţi cetăţenii italieni, după o condamnare definitivă, să îşi execute pedeapsa în Italia. Cele două guverne nu pot trece dincolo de aceste aspecte, care depăşesc sfera Executivului”, a completat acesta.

El a spus că ambasada urmăreşte îndeaproape cazul unor tineri italieni încarceraţi în România: „I-am vizitat şi vom urmări îndeaproape procesul lor. Săptămâna viitoare va începe apelul, la Tribunalul din Constanţa”.

Italia a devenit în ultimii ani - alături de Grecia - refugiul unor fugari celebri ai României care încearcă să scape de închisoare.

Exodul condamnaților definitiv din România către Italia era până în 2021 o garanție că scapă de închisoare în baza unei legi permisive. După ce norma a fost modificată, condamnații români își premeditează fuga prin obținerea rezidenței și deschiderea unor afaceri pe teritoriul italian, a scris Europa Liberă.

Pe lista fugarilor celebri care și-au găsit refugiul în Italia se află: fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragos Săvulescu, Mario Iorgulescu, Alina Bica, fostul europarlamentar Marian Zlotea, Cornel Bogdan Popa, fost director în Primăria Capitalei, şi omul de afaceri Romeo Albu, ultimii doi condamnați în dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu.