Cele 170 de lucrări Salvador Dalí pot fi admirate, până pe 12 mai în cadrul expoziției „Universul lui Salvador Dalí”, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Evenimentul dezvăluie aspecte poate mai puțin cunoscute ale artei celebrului artist catalan prin intermediul unor obiecte de artă suprarealiste ce pun la îndoială coordonatele „clasice” ale realității.

Prin mintea labirintică a unui geniuFoto: Expoziția „Universul lui Salvador Dalí”

Banca Transilvania este partener al Expoziției „Universul lui Salvador Dalí”

Ce poți vedea în cadrul expoziției? Cele mai valoroase lucrări create de Salvador Dalí: de la obiecte din aur și sculpturi colorate din pastă de sticlă, rezultatul colaborării artistului cu Cristaleria Daum, grafică, gravuri până la litografii și obiecte de mobilier.

Salvador Dalí a reușit să transforme realitatea într-un labirint de vise și fantezii, adesea tulburătoare și întotdeauna fascinante. A fost nu numai pictor, ci un artist polivalent în adevăratul sens al cuvântului. Figură emblematică a mișcării suprarealiste, autoproclamat „maestru al suprarealismului”, Dalí a explorat diverse forme de artă, de la pictură, sculptură, literatură și cinematografie, la artă decorativă, bijuterii și publicitate.

Lucrările expuse în cadrul expoziției „Universul lui Salvador Dalí” fac parte dintr-o colecție privată aparținând renumitei fundații Dalí Universe. Acestea evidențiază varietatea de tehnici și materiale utilizate de Dalí.

Colecția cuprinde sculpturi în bronz, în care jocul suprarealist apare în toată magia sa: obiecte din aur și sculpturi colorate din pastă de sticlă, toate în spiritul suprarealist ascuns al picturilor sale. De asemenea, reunește și un ansamblu uimitor de ilustrații ce zugrăvesc teme literare, oferind o varietate de subiecte, stiluri și culori.

Mintea labirintică a unui geniu

Vizitând expoziția intrăm în mintea labirintică a unui geniu creativ și într-un univers al posibilităților fantastice: unul dintre cei mai talentați și mai imaginativi artiști ai secolului XX, cu caracterul său excentric și simțul provocării, spaniolul mustăcios continuă să captiveze publicul și în ziua de azi.

Expoziția aduce în atenție și alte aspecte ale vieții și operei lui Dalí, inclusiv colaborările sale cu alți artiști și influențele variate care au sculptat viziunea sa artistică. De la manifestări publice de excentricitate până la momente de introspecție profundă, expoziția oferă o imagine completă a complexității și diversității lui Dalí ca artist și ca om.

Sculpturi precum Unicornul, Femeie cu cap de trandafir, Venus spațială, Femeia timpului, Venus girafă, Venus cu sertare sunt o „odă” adusă feminității și senzualității și transpun într-o simbolistică bogată relația lui Dalí cu Gala, cea care i-a devenit soție și agent. Printre lucrările sale de valoare se mai numără: Sfântul Gheorghe și dragonul, Bărbat cu fluture, Melcul si îngerul, Dansul timpului III – ceasul topit fiind cel mai cunoscut și îndrăgit dintre simbolurile lui Dali.

Când nu picta, nu sculpta sau nu concepea decoruri de teatru, Dali ilustra canonul occidental. Interpretarea sa suprarealistă a cărților variază de la opere clasice, precum Biblia, până la romanul lui Lewis Carrol, Alice în Țara Minunilor.

O oportunitate unică de a (re)descoperi imaginarul suprarealist al lui Salvador Dalí, unde visele și realitatea se întrepătrund, expoziția oferă vizitatorilor și posibilitatea de a cunoaște operele acestuia prin intermediu realității virtuale.

Experiența VR transformă complet modul în care participanții se conectează cu creațiile artistului, fiind transportați într-un univers „virtual” suprarealist în care pot experimenta imaginile distorsionate daliniene într-o nouă dimensiune.

Cine este Salvador Dalí

Salvador Dalí nu are nevoie de nicio introducere. Născut la 11 mai 1904 la Figueres, în Catalonia, este unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX. Este cunoscut pentru faptul că a dus la apogeu suprarealismul, o mișcare artistică ce a pus accent pe explorarea subconștientului și a zonelor iraționalului în creația artistică. Artist polivalent, care și-a pus amprenta în lumea sculpturii, a literaturii, a cinematografiei, a designului de mobilier, de miniaturi din aur și chiar în lumea publicității, Dalí a reprezentat un fenomen unic, o personalitate care și-a scris numele în istoria artei.

Pictura care l-a făcut să rămână viu în amintirea oamenilor este „Persistența Memoriei”, realizată în anul 1931, unde ceasurile topite sunt reprezentate într-un peisaj deșertic.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni oferă privitorului o altfel de perspectivă asupra artei lui Salvador Dalí și dezvăluie detalii inedite din viața celebrului artist spaniol, definitoriu pentru tot ceea ce înseamnă suprarealism.

Biletele pentru expoziție pot fi achiziționate, la prețuri variabile în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universulDalí.ro, Entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53).

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener principal: Banca Transilvania.

Articol susținut de Banca Transilvania