Aproape două decenii de apartenență la UE au transformat economia României și viețile românilor mai repede decât ne-am fi așteptat. E un bine cu care ne-am obișnuit, care se vede și din statistici, dar care în teren nu e mereu la fel de evident.

Lucrari pe santierul Autostrazii A 3 Ungheni-Targu MuresFoto: Agerpres

O vacanță de vară în Grecia și la schi în Bulgaria, Austria sau Italia, city-break-uri în orașe europene: aceasta este o realitate de care se bucură mulți români și care a intrat, pentru unii, în rutină. Călătoriile, schimbarea „rablei” cu o mașină mai nouă și mai puțin poluantă, posibilitatea de a pleca și a lucra în străinătate sunt doar câteva dintre semnele că din ce în ce mai mulți români au un trai mai bun. Nu este la fel pentru toți, însă în medie, românii au prosperat în ultimii 17 ani.

Nu suntem încă pe deplin în Schengen, iar aderarea la zona euro pare un vis îndepărtat, la multe capitole ne luptăm pentru ultimele locuri în statisticile europene. Din prisma veniturilor, orașele bogate devenite magnet pentru locuitorii din împrejurimi, care fac cu ușurință concurență celor europene, contrastează cu satele sărăcite și depopulate.

​​Citește mai mult pe Panorama.ro