Traficul rutier din centrul Capitalei va fi blocat, pietonii vor avea doar cateva puncte de traversare in centru, cursele RATB isi vor schimba traseul, iar Aeroportul Baneasa va fi folosit doar in folosul summit-ului NATO. In plus, accesul autospecialelor va fi restrictionat in Ilfov, iar in Sectoarele 1 si 3 va fi prohibitie la alcool in zonele fierbinti.

* Aeroportul Baneasa, inchis "civililor"

Printr-o hotarare de Guvern privind unele masuri referitoare la desfasurarea activitatilor de zbor in spatiul aerian al Romaniei pe durata summitului NATO, s-a stabilit ca Aeroportul International Bucuresti-Baneasa "Aurel Vlaicu" va fi folosit doar in folosul summit-ului, iar Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni va opera toate cursele civile in perioada reuniunii".

Aeroportul "Aurel Vlaicu" Baneasa va fi utilizat, in perioada 2-4 aprilie, doar pentru delegatiile oficiale sosite la summit-ul NATO, urmand ca toate cursele civile, inclusiv cele low-cost, sa fie redirectionate catre Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni sau anulate.

Companiile low-cost Blue Air, My Air, Wizz Air si German Wings au anuntat ca in perioada summit-ului NATO isi vor anula cursele.

Conducerea Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni a avertizat ca in aceasta perioada sunt posibile intarzieri ale curselor. De asemenea, accesul pasagerilor va fi restrictionat pe unele dintre portile de acces.

Tarom va anula 51 de curse interne si internationale pe perioada summit-ului NATO, in intervalul 2-4 aprilie, iar 12 zboruri vor opera dupa un program modificat, a anuntat operatorul aerian. In 2 aprilie vor fi anulate o parte din cursele dus-intors de la Bucuresti spre Timisoara, Cluj, Viena, Munchen, Roma, Madrid, Istanbul, Paris, Iasi, Salonic, Sibiu si Atena. De asemenea, compania va anula o parte din sosirile in Bucuresti de la Timisoara, Iasi, Cluj.

In 3 aprilie vor fi anulate o parte din cursele dus-intors spre Paris, Roma, Madrid, Istanbul, Timisoara, Cluj, Viena, Munchen, Salonic, Atena si Sibiu. De asemenea, vor fi anulate si o parte din zborurile cu plecare din Timisoara, Iasi, Cluj spre Bucuresti, iar alte patru curse dus-intors spre Timisoara, Iasi, Cluj si Viena vor avea program modificat.

In ultima zi a summit-ului, 4 aprilie, vor fi anulate o parte din cursele dus-intors spre Viena, Munchen, Roma, Madrid, Istanbul, Paris, Cluj, Timisoara, Salonic, Sibiu si Oradea. Totodata, vor fi anulate zborurile dus spre Timisoara, Cluj si Iasi si cursele cu plecari din Timisoara, Iasi si Cluj. Patru curse dus-intors spre Timisoara, Iasi, Cluj si Viena vor opera dupa un orar de zbor modificat.

* Strazile din centru vor fi blocate pentru soferi

Pe durata desfasurarii Summit-ului NATO, Soseaua Kiseleff (intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei), Calea Victoriei si Bd. Natiunile Unite vor fi inchise integral soferilor bucuresteni. Se inchid si strazile din jurul Palatului Parlamentului: Str. Izvor, Calea 13 Septembrie intre Panduri si Libertatii, Bd. Libertatii si Bd. Unirii intre Piata Constitutiei si Bd. I.C. Bratianu.

Acest traseu, incepand de la Aeroportul "Henri Coanda" si pana la Palatul Parlamentului, va putea fi traversat doar in urmatoarele puncte: Soseaua Bucuresti Ploiesti - Bulevardul Aerogarii, Arcul de Triumf, Soseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu, Calea Victoriei - Bulevardul Dacia, Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite.

* RATB schimba trasee

De asemenea, in perioada 2-4 aprilie, aproximativ 30 de linii RATB isi vor schimba traseele. Este vorba de liniile 79, 86, 122, 137, 268, 126, 168, 226, 368, 136, 300, 301, 335, 381, 385, 783, 69, 70, 71, 86, 85, 90, 91, 92, 268, 336, 601.

* Politia peste tot

Echipaje de la Politia Rutiera vor insoti coloanele oficiale, asigurandu-le deplasarea pe culoarul special creat, vor asigura fluenta traficului rutier pe principalele artere din exteriorul culoarului unic si vor degaja strazile si trotuarele de masinile parcate pe traseele de deplasare si in perimetrele Palatului Parlamentului si Palatului Cotroceni.

In aceasta perioada, stationarea masinilor pe arterele din zona culoarului securizat va fi interzisa. Masinile parcate in aceasta zona vor fi ridicate si transportate de Administratia Strazilor si de primariile din cele sase sectoare, in baza dispozitiilor politistilor rutieri.

* Interzis comertul cu alcool

In perioada 1-4 aprilie, comercializarea bauturilor alcoolice este interzisa in zonele de maxima securitate din Sectoarele 1 si 3. Masura, de la care sunt exceptate restaurantele si hotelurile, a fost stabilita printr-o dispozitie a primarilor celor doua sectoare.

* Ilfov - circulatie interzisa pentru vehiculele de mari dimensiuni

Circulatia vehiculelor de mari dimensiuni si a celor care transporta marfuri periculoase va fi interzisa in perioada summit-ului NATO pe mai multe sectoare de drum din judetul Ilfov pentru fluidizarea traficului si limitarea intensitatii acestuia, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Restrictiile de circulatie sunt valabile in perioada 30 martie - 5 aprilie.

Categoriile de vehicule carora le va fi interzisa circulatia pe sectoarele de drum respective sunt vehiculele cu depasiri ale limitelor maxime admise de mase sau dimensiuni si vehiculele care transporta marfuri periculoase si vehiculele goale necuratate care au transportat marfuri periculoase.