Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, i-a cerut, luni, șefului DNA, Marius Voineag, ca, „în aceeași măsură cu corupția politică”, să aibă în vedere şi zonele care au impact pe bugetul de stat, „oligarhia administrativă”, spunând că, în special în zona Fiscului, există pe scară largă evaziune fiscală, însoţită, invariabil, de corupţie.

Cătălin PredoiuFoto: Inquam Photos / George Călin

Predoiu a făcut aceste declarații la ședința de bilanț al DNA pentru anul 2023, spunând că trebuie acordată atenție unei zone de „oligarhie administrativă”, unde funcțiile sunt ocupate de ani de zile de aceleași persoane și unde există corupție.

  • „Aţi spus, domnule procuror şef DNA, că există încă un cost ridicat al corupţiei şi că prioritizaţi acţiunile DNA în acele zone care au un impact pe cetăţeni. E foarte bine.
  • Vă rugăm să aveţi în vedere şi zonele care au impact pe bugetul de stat, care temporar suferă pentru că se practică în continuare pe scară largă evaziunea fiscală şi ea e însoţită, invariabil, de corupţie”, a declarat Predoiu.

El a arătat că până acum DNA s-a concentrat pe mediul politic, dar că, în egală măsură, ar trebui vizată și zona administrativă:

  • „Ce se constată şi constat este că trebuie să acordăm în egală măsură atenţie unei zone pe care aş denumi-o de oligarhie administrativ-financiară, adică o serie de funcţii din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate ani de zile de aceleaşi persoane, iar unele dintre ele capătă sentimentul impunităţii.
  • Sunt date, informaţii certificate de instituţii ale statului că avem acolo corupţie, evaziune fiscală favorizată de acte de corupţie administrativă, în special în zona vamală, în zona fiscului în general, oriunde se manipulează bani şi valori financiare. Cred că trebuie să ne preocupe în aceeaşi măsură, cel puţin, aşa cum în mod firesc trebuie să ne preocupe corupţia politică, și corupţia administrativ-financiară e la fel de gravă”.

CITEȘTE ȘI: Șeful DNA: Suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să stârnească controverse / Procurorul general: Nu vor lipsi atacurile